Zupa Mulligatawny. Indyjska zupa pełna aromatu
Mulligatawny to indyjska zupa z soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Jest niezwykle esencjonalna i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się jeszcze zanim na dobre zawita do nas wiosna.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Świeży imbir, szalotki, papryczkę chili oraz czosnek posiekaj.
- Ziarna mielonej kolendry, łyżkę kuminu i mieszankę curry wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj mięso z kurczaka, chilli, szalotki oraz imbir. Smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po upływie tego czasu dodaj czerwoną soczewicę. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
- Gotową zupę dopraw wyciśniętym sokiem z limonki i przed podaniem na stół posyp posiekaną natką kolendry.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl