WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Jarzynowa z kminem i czarnuszką

To ukochana zupa mojej żony, którą przygotowuje w różnych wariacjach. Tym razem do jarzynowej z soczewicą dodała odżywczej, wypełnionej beta-karotenem i osuszającej z nadmiaru śluzu dyni z marchwią, korzeniem pietruszki, selera i cukinią. Do tego wzmacniająca odporność czarnuszka i kurkuma. Miska tej rozgrzewającej zupy doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Jarzynowa z kminem i czarnuszkąJarzynowa z kminem i czarnuszką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy,
  • woda do gotowania soczewicy,
  • 2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 2 drobno poszatkowane szalotki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,
  • 1 średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,
  • 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,
  • 1 mała cukinia pokrojona w półplasterki,
  • 100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,
  • 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1 l wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 350 ml przecieru pomidorowego,
  • nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • płatki chili do smaku (opcjonalnie)

Składniki

Do podania: duży pęczek poszatkowanej pietruszki

Przepis

  • Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody).
  • Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę około 30 sekund. Dodajemy szalotki i podsmażamy, aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
  • Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce