Jarzynowa z kminem i czarnuszką
To ukochana zupa mojej żony, którą przygotowuje w różnych wariacjach. Tym razem do jarzynowej z soczewicą dodała odżywczej, wypełnionej beta-karotenem i osuszającej z nadmiaru śluzu dyni z marchwią, korzeniem pietruszki, selera i cukinią. Do tego wzmacniająca odporność czarnuszka i kurkuma. Miska tej rozgrzewającej zupy doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy,
- woda do gotowania soczewicy,
- 2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 2 drobno poszatkowane szalotki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,
- 1 średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,
- 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,
- 1 mała cukinia pokrojona w półplasterki,
- 100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,
- 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
- 1 l wody,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 350 ml przecieru pomidorowego,
- nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),
- świeżo zmielony pieprz do smaku,
- płatki chili do smaku (opcjonalnie)
Składniki
Do podania: duży pęczek poszatkowanej pietruszki
Przepis
- Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody).
- Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę około 30 sekund. Dodajemy szalotki i podsmażamy, aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
- Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl