Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek

Warzywny pasztet to doskonała alternatywa dla klasycznego mięsnego specjału. Do jego przygotowania możemy użyć niemal wszystkich warzyw. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i przyprawach. Warzywny pasztet powinien mieć wyrazisty smak. Wypróbujcie nasz przepis.

Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapekPasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 por (biała część)
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Przepis

  • Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki.
  • Mieszamy z 2 łyżkami oliwy i umieszczamy na blasze do pieczenia.
  • Warzywa pieczemy w 180 st. C. przez 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i chwilę podsmażamy kumin, pora i czosnek.
  • W międzyczasie zalewamy soczewicę 3 szklankami wody, solimy ją i gotujemy soczewicę przez ok. 30 minut.
  • W połowie gotowania wrzucamy do soczewicy warzywa.
  • Soczewica będzie gotowa, gdy wyparuje z niej woda, a ziarna zmiękną.
  • Zdejmujemy garnek z gazu i lekko miksujemy (nie na jednolitą masę). Dodajemy do masy pieprz, ewentualnie dosalamy.
  • Mieszamy masę z roztrzepanymi jajkami i umieszczamy w natłuszczonej keksówce.
  • Pasztet pieczemy ok. 30 minut 180 st. C., bez termoobiegu.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja