Pasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjału
Pasztet z soczewicy to świetna alternatywa dla klasycznego mięsnego pasztetu. Jest kremowy, wyrazisty w smaku i bardzo zdrowy. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 250 g czerwonej soczewicy
 - 4 średnie marchewki
 - 2 średnie pietruszki
 - 1/3 średniego selera
 - 1/2 średniego pora
 - 1 duża cebula
 - 2 średnie ząbki czosnku
 - 150 ml ulubionego oleju lub oliwy (ja użyłam oleju słonecznikowego)
 - sól do smaku
 - 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
 - 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
 - 1 i 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
 - 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
 - 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 - 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
 - 2 jajka
 
Przepis
- Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą na sicie, a następnie odsącz. Przełóż do garnka o grubszym dnie, wlej 2 szklanki wody (500 ml) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Mieszaj soczewicę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
 - Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozetrzyj końcówką noża ze szczyptą soli.
 - Pora przekrój wzdłuż, wypłucz dokładnie i posiekaj.
 - Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju lub oliwy. Następnie partiami dodawaj warzywa: cebulę, a kiedy się zeszkli dołożyć por. Kiedy por podsmaży się z cebulą, dodaj kolejno marchew, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażaj przez około 5 minut, mieszając, aby mnie przypaliły się. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
 - Wystudzoną soczewicę zmiel w maszynce do mielenia, a potem dodaj do niej podsmażone warzywa.
 - Na suchej patelni (może być ta, na której smażyły się warzywa) podsmaż wszystkie przyprawy. Nabiorą intensywniejszego smaku i zapachu.
 - Do soczewicy i warzyw dodaj gorące przyprawy, dodaj sól (na początek ok. 1 łyżeczkę), resztę oleju, roztarty czosnek i wymieszaj. Na końcu wbij jajka i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
 - Formę do zapiekania lekko natłuść. Masę przełóż do formy, formę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół) na 30 minut.
 - Po 30 minutach formę odkryj i piecz przez kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl