Postna kuchnia. Zamiast mięsa wykorzystaj strączki

Dobroczynne właściwości warzyw strączkowych są powszechnie znane. Fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica powinny pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej. A przepisów na wykorzystanie strączków jest bardzo, bardzo wiele. Oto kilka naszych propozycji.

CiecierzycaStrączki - idealna baza na postne dania - co z nich przygotować?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Sałatka z fasolą

Sałatki z ugotowanych warzyw strączkowych możemy jeść zarówno na lunch, jak i na lekki obiad. Potrzebujemy: szklankę ugotowanej czerwonej fasoli, główka kapusty pekińskiej, natkę pietruszki, awokado, sok z cytryny, oliwę, cukier i sól.

Kapustę kroimy drobno, wkładamy do miski. Dodajemy fasolę i posiekaną natkę. W osobnej misce rozgniatamy awokado, dodajemy sok z cytryny, oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z warzywami.

Smacznego: przepis na pożywną zupę soczewicową

Zupa z soczewicy

Każde strączkowe nadaje się na pyszną zupę. W Polsce najczęściej wykorzystujemy w tym celu groch i fasolę, ale soczewica również jest w tej roli znakomita. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę, świeży imbir, suszony lubczyk, majeranek, liść laurowy, ostrą paprykę, kurkumę w proszku, oliwę, sól i pieprz.

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce, pora, cebule i imbir drobno siekamy. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie, dodajemy soczewicę, zioła i przyprawy. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

Gulasz z ciecierzycy

Ciecierzyca to jedno z tych warzyw strączkowych, które zaczynają zyskiwać popularność. Wykorzystać ją możemy na wiele sposobów, ale duszenia z warzywami jest jednym z najlepszych. Składniki: dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy, dwie marchewki, szklanka ryżu, dwie cebule czerwone, czosnek, kilka pieczarek, koncentrat pomidorowy, pęczek natki pietruszki, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie, sól i oliwę.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Cebulę drobno kroimy i szklimy w oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, ciecierzycę, pieczarki, koncentrat i przyprawy. Zalewamy małą ilością wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Gdy już będą miękkie, dodajemy ryż i posiekaną natkę. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy od razu.

Burgery z soczewicy

Soczewica bardzo często wykorzystywana jest do przyrządzania przeróżnego rodzaju kotletów, pulpetów czy burgerów. Nadaje się do tego idealnie. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, kaszę jaglaną, mąkę, cebulę, natkę pietruszki, pieprz, sól, bulion warzywny.

Kaszę i soczewicę gotujemy w bulionie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do masy dodajemy mąkę, posiekaną cebulę i natkę, doprawiamy wszystko do smaku, formujemy burgery i pieczemy je około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Ciastka z czerwoną fasolą

Warzywa strączkowe nadają się do przygotowywania nie tylko dań wytrawnych, ale również ciast. Wydaje się to dziwne, ale ciasta, np. z fasolą, w ogóle nie różnią się w smaku od tych pieczonych bez strączków, a często są smaczniejsze. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, banana, kilka marchewek, kilka suszonych moreli, wiórki kokosowe, cukier i olej.

Morele moczymy we wrzątku. Do miksera wkładamy fasolę, starte na tarce marchewki, posiekane morele i banana. Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Z masy formujemy małe ciasteczka, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości