Postna kuchnia. Zamiast mięsa wykorzystaj strączki

Dobroczynne właściwości warzyw strączkowych są powszechnie znane. Fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica powinny pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej. A przepisów na wykorzystanie strączków jest bardzo, bardzo wiele. Oto kilka naszych propozycji.

CiecierzycaStrączki - idealna baza na postne dania - co z nich przygotować?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Sałatka z fasolą

Sałatki z ugotowanych warzyw strączkowych możemy jeść zarówno na lunch, jak i na lekki obiad. Potrzebujemy: szklankę ugotowanej czerwonej fasoli, główka kapusty pekińskiej, natkę pietruszki, awokado, sok z cytryny, oliwę, cukier i sól.

Kapustę kroimy drobno, wkładamy do miski. Dodajemy fasolę i posiekaną natkę. W osobnej misce rozgniatamy awokado, dodajemy sok z cytryny, oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z warzywami.

Smacznego: przepis na pożywną zupę soczewicową

Zupa z soczewicy

Każde strączkowe nadaje się na pyszną zupę. W Polsce najczęściej wykorzystujemy w tym celu groch i fasolę, ale soczewica również jest w tej roli znakomita. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę, świeży imbir, suszony lubczyk, majeranek, liść laurowy, ostrą paprykę, kurkumę w proszku, oliwę, sól i pieprz.

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce, pora, cebule i imbir drobno siekamy. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie, dodajemy soczewicę, zioła i przyprawy. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

Gulasz z ciecierzycy

Ciecierzyca to jedno z tych warzyw strączkowych, które zaczynają zyskiwać popularność. Wykorzystać ją możemy na wiele sposobów, ale duszenia z warzywami jest jednym z najlepszych. Składniki: dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy, dwie marchewki, szklanka ryżu, dwie cebule czerwone, czosnek, kilka pieczarek, koncentrat pomidorowy, pęczek natki pietruszki, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie, sól i oliwę.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Cebulę drobno kroimy i szklimy w oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, ciecierzycę, pieczarki, koncentrat i przyprawy. Zalewamy małą ilością wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Gdy już będą miękkie, dodajemy ryż i posiekaną natkę. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy od razu.

Burgery z soczewicy

Soczewica bardzo często wykorzystywana jest do przyrządzania przeróżnego rodzaju kotletów, pulpetów czy burgerów. Nadaje się do tego idealnie. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, kaszę jaglaną, mąkę, cebulę, natkę pietruszki, pieprz, sól, bulion warzywny.

Kaszę i soczewicę gotujemy w bulionie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do masy dodajemy mąkę, posiekaną cebulę i natkę, doprawiamy wszystko do smaku, formujemy burgery i pieczemy je około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Ciastka z czerwoną fasolą

Warzywa strączkowe nadają się do przygotowywania nie tylko dań wytrawnych, ale również ciast. Wydaje się to dziwne, ale ciasta, np. z fasolą, w ogóle nie różnią się w smaku od tych pieczonych bez strączków, a często są smaczniejsze. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, banana, kilka marchewek, kilka suszonych moreli, wiórki kokosowe, cukier i olej.

Morele moczymy we wrzątku. Do miksera wkładamy fasolę, starte na tarce marchewki, posiekane morele i banana. Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Z masy formujemy małe ciasteczka, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez pół godziny.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość