WAŻNE
TERAZ

Historyczny mecz! Iga Świątek w półfinale Wimbledonu

Postna kuchnia. Zamiast mięsa wykorzystaj strączki

Dobroczynne właściwości warzyw strączkowych są powszechnie znane. Fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica powinny pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej. A przepisów na wykorzystanie strączków jest bardzo, bardzo wiele. Oto kilka naszych propozycji.

CiecierzycaStrączki - idealna baza na postne dania - co z nich przygotować?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Sałatka z fasolą

Sałatki z ugotowanych warzyw strączkowych możemy jeść zarówno na lunch, jak i na lekki obiad. Potrzebujemy: szklankę ugotowanej czerwonej fasoli, główka kapusty pekińskiej, natkę pietruszki, awokado, sok z cytryny, oliwę, cukier i sól.

Kapustę kroimy drobno, wkładamy do miski. Dodajemy fasolę i posiekaną natkę. W osobnej misce rozgniatamy awokado, dodajemy sok z cytryny, oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z warzywami.

Smacznego: przepis na pożywną zupę soczewicową

Zupa z soczewicy

Każde strączkowe nadaje się na pyszną zupę. W Polsce najczęściej wykorzystujemy w tym celu groch i fasolę, ale soczewica również jest w tej roli znakomita. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę, świeży imbir, suszony lubczyk, majeranek, liść laurowy, ostrą paprykę, kurkumę w proszku, oliwę, sól i pieprz.

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce, pora, cebule i imbir drobno siekamy. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie, dodajemy soczewicę, zioła i przyprawy. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

Gulasz z ciecierzycy

Ciecierzyca to jedno z tych warzyw strączkowych, które zaczynają zyskiwać popularność. Wykorzystać ją możemy na wiele sposobów, ale duszenia z warzywami jest jednym z najlepszych. Składniki: dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy, dwie marchewki, szklanka ryżu, dwie cebule czerwone, czosnek, kilka pieczarek, koncentrat pomidorowy, pęczek natki pietruszki, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie, sól i oliwę.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Cebulę drobno kroimy i szklimy w oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, ciecierzycę, pieczarki, koncentrat i przyprawy. Zalewamy małą ilością wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Gdy już będą miękkie, dodajemy ryż i posiekaną natkę. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy od razu.

Burgery z soczewicy

Soczewica bardzo często wykorzystywana jest do przyrządzania przeróżnego rodzaju kotletów, pulpetów czy burgerów. Nadaje się do tego idealnie. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, kaszę jaglaną, mąkę, cebulę, natkę pietruszki, pieprz, sól, bulion warzywny.

Kaszę i soczewicę gotujemy w bulionie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do masy dodajemy mąkę, posiekaną cebulę i natkę, doprawiamy wszystko do smaku, formujemy burgery i pieczemy je około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Ciastka z czerwoną fasolą

Warzywa strączkowe nadają się do przygotowywania nie tylko dań wytrawnych, ale również ciast. Wydaje się to dziwne, ale ciasta, np. z fasolą, w ogóle nie różnią się w smaku od tych pieczonych bez strączków, a często są smaczniejsze. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, banana, kilka marchewek, kilka suszonych moreli, wiórki kokosowe, cukier i olej.

Morele moczymy we wrzątku. Do miksera wkładamy fasolę, starte na tarce marchewki, posiekane morele i banana. Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Z masy formujemy małe ciasteczka, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez pół godziny.

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek