Gołąbki z mięsem lub z mięsem i ryżem to dwie najpopularniejsze wersje tej potrawy. W niektórych regionach polski królują też ziemniaczane farsze lub z dodatkiem kaszy. W naszym przepisie wideo krok po kroku wykorzystaliśmy... soczewicę. Obejrzyj dokładną instrukcję, a listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 500 g łopatki wieprzowej - mielonej,
- ½ szkl. czerwonej soczewicy,
- ½ szkl. natki pietruszki - posiekanej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 10 liści kapusty włoskiej,
- 600 g passaty pomidorowej,
- 300 ml bulionu,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziela angielskie,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szkl. wody.
Ważne informacje:
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
- Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, żeby zagęścić sos, zagotuj i gotowe.