Spaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonie

Uwielbiam mączne potrawy! Ajurweda przypisuje takie sympatie osobom z trawieniem typu pitta. Chleby, kluseczki, kopytka i makarony – mogłabym je jeść bez końca. Zamiast śmietanowego sosu pełnego masła proponuję wegańską wersję bolognese (chyba że zechcesz użyć parmezanu). Mięsto mielone zastępuję soczewicą, a nie drogim i mało wydajnym tofu. Przyprawiam również trochę inaczej niż tradycyjne bolognese. Jesień i zima to dla mnie dobry moment, by wszędzie, gdzie tylko mogę, dodawać choć trochę przeciwzapalnej kurkumy, która działa wyjątkowo prozdrowotnie w towarzystwie czarnego pieprzu. Ten prosty, sprawdzony i szybki w przygotowaniu przepis pozwala też na wykorzystanie przygotowanych latem pomidorowych przetworów. Podaję składniki w ilościach w sam raz na cztery spore porcje, bo na makaron zawsze warto zaprosić przyjaciół.

Spaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonieSpaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g siekanych pomidorów z sokiem (najlepiej w formie domowego przetworu, ale możesz również skorzystać z tych w puszce)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 150 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ¼ łyżeczki drobno mielonego
  • czarnego pieprzu
  • sól
  • woda
  • 250 g suchego makaronu spaghetti
  • do podania: tarty ser typu grana padano, a w wersji wegańskiej łuskane konopie lub płatki drożdżowe
  • drobno siekana pietruszka

Przepis

  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią posiekaną drobno cebulę oraz zioła prowansalskie. Smaż, aż cebula się zezłoci.
  • Umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę. Dorzuć ją do cebuli. Dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przecier pomidorowy, kurkumę i czerwoną paprykę. Podsmażaj, aż marchewka lekko zmięknie, ale nie straci więcej niż połowę objętości.
  • Na sitku przepłucz soczewicę. Wrzuć ją do gotujących się warzyw, dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dodaj 2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż soczewica i marchew zmiękną.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Dodaj pomidory. Gotuj całość na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lubię, gdy sos nie jest wodnisty ani nie jest zwartą pulpą.
  • Odcedź makaron. Nałóż na talerze i polej sosem. Najbardziej lubię posypywać to danie serem i odrobiną natki pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości