WAŻNE
TERAZ

Godzina i koniec. Iga Świątek zapewniła zwycięstwo Polsce

Zupa soczewicowa – dlaczego warto jej spróbować?

Popularna na Bliskim Wschodzie, ale znana jest już także w Europie. Zupa soczewicowa, kiedyś uznawana za zupę ludzi biednych, dzisiaj została doceniona jako niezwykle wartościowa, głównie ze względu na bogactwo korzystnych dla zdrowia składników. Jak ją ugotować? Sprawdź!

Soczewica zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa soczewicowa – wartości odżywcze

Zupa z soczewicy to tradycyjnie zupa wegetariańska. Można przygotować ją jednak także z użyciem mięsa. Do jej ugotowania zwykle używamy zielonej lub czerwonej odmiany soczewicy. Warzywo to jest cennym źródłem składników odżywczych, korzystnych dla zdrowia.

Soczewica zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, co zapewnia jej z popularność wśród wegetarian i wegan. Jest bogata w potas, korzystny dla układu krwionośnego, oraz jest skarbnicą kwasu foliowego, odgrywającego dużą rolę w czasie ciąży.

Soczewica w swoim składzie zawiera niewiele tłuszczu, zaś duże ilości błonnika, który skutecznie wypełnia żołądek i pozostawia na długo uczucie sytości, co może ograniczyć nasz apetyt na słodkie przekąski w ciągu dnia. Dzięki temu łatwiej jest nam zachować zdrową i szczupłą sylwetkę.

Do zupy z soczewicy dodajemy zwykle takie warzywa jak ziemniaki, pietruszkę, cebulę, cukinię czy marchew. Każde z nich również dostarcza nam cennych mikroelementów, ważnych dla naszego organizmu. Jak zrobić zupę soczewicową? Poniżej znajdziesz nasze propozycje na jej przygotowanie.

Tradycyjna zupa soczewicowa – przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g ugotowanej soczewicy;
  • 1 cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 400 g pomidorów bez skórki lub z puszki;
  • oliwa lub 2 łyżki masła klarowanego;
  • 100 ml śmietanki 30 proc. słodkiej;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 150 gram suchego makaronu;
  • sól;
  • pieprz;
  • słodka papryka w proszku;
  • garść tymianku;
  • garść oregano;
  • garść siekanej pietruszki.

Sposób przygotowania:

1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę siekamy na większe kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Do dużego garnka (o pojemności minimum 3 l) wlewamy 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego. Dodajemy cebulę i czosnek, palnik nastawiamy na średnią wartość. Podsmażamy przez 5 minut.
2. Następnie wlewamy do garnka litr warzywnego bulionu. Dodajemy 400 gram ugotowanej soczewicy oraz pomidory. Zmniejszamy moc palnika do minimum.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano i natką pietruszki.
4. W międzyczasie osobno gotujemy makaron w formie al dente. Aby go uzyskać, dobrze jest gotować go o minutę dłużej niż zaleca producent.
5. Na koniec do zupy dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki i trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a przed wyłączeniem dodajemy do niej ugotowany wcześniej makaron.

Obraz
© 123RF

Zupa z soczewicy po libańsku – przepis

Potrzebne składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 0,75 szklanki czerwonej soczewicy;
  • 400 g pomidorów z puszki (lub 4 pokrojone świeże);
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżeczka kuminu;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne;
  • pieprz;
  • sól;
  • 1 l wody (zamiast wody, można użyć bulionu warzywnego);
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego do podania;
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Przyprawiamy, mieszamy.
2. Odmierzamy potrzebną ilość soczewicy i płuczemy ją. Dodajemy do cebuli i zalewamy wodą.
3. Do zupy dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut.
4. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z jogurtem i posiekaną kolendrą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny