Zupa soczewicowa – dlaczego warto jej spróbować?
Popularna na Bliskim Wschodzie, ale znana jest już także w Europie. Zupa soczewicowa, kiedyś uznawana za zupę ludzi biednych, dzisiaj została doceniona jako niezwykle wartościowa, głównie ze względu na bogactwo korzystnych dla zdrowia składników. Jak ją ugotować? Sprawdź!
Zupa soczewicowa – wartości odżywcze
Zupa z soczewicy to tradycyjnie zupa wegetariańska. Można przygotować ją jednak także z użyciem mięsa. Do jej ugotowania zwykle używamy zielonej lub czerwonej odmiany soczewicy. Warzywo to jest cennym źródłem składników odżywczych, korzystnych dla zdrowia.
Soczewica zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, co zapewnia jej z popularność wśród wegetarian i wegan. Jest bogata w potas, korzystny dla układu krwionośnego, oraz jest skarbnicą kwasu foliowego, odgrywającego dużą rolę w czasie ciąży.
Soczewica w swoim składzie zawiera niewiele tłuszczu, zaś duże ilości błonnika, który skutecznie wypełnia żołądek i pozostawia na długo uczucie sytości, co może ograniczyć nasz apetyt na słodkie przekąski w ciągu dnia. Dzięki temu łatwiej jest nam zachować zdrową i szczupłą sylwetkę.
Do zupy z soczewicy dodajemy zwykle takie warzywa jak ziemniaki, pietruszkę, cebulę, cukinię czy marchew. Każde z nich również dostarcza nam cennych mikroelementów, ważnych dla naszego organizmu. Jak zrobić zupę soczewicową? Poniżej znajdziesz nasze propozycje na jej przygotowanie.
Potrzebne składniki:
- 400 g ugotowanej soczewicy;
- 1 cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 l bulionu warzywnego;
- 400 g pomidorów bez skórki lub z puszki;
- oliwa lub 2 łyżki masła klarowanego;
- 100 ml śmietanki 30 proc. słodkiej;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 150 gram suchego makaronu;
- sól;
- pieprz;
- słodka papryka w proszku;
- garść tymianku;
- garść oregano;
- garść siekanej pietruszki.
Sposób przygotowania:
1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę siekamy na większe kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Do dużego garnka (o pojemności minimum 3 l) wlewamy 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego. Dodajemy cebulę i czosnek, palnik nastawiamy na średnią wartość. Podsmażamy przez 5 minut.
2. Następnie wlewamy do garnka litr warzywnego bulionu. Dodajemy 400 gram ugotowanej soczewicy oraz pomidory. Zmniejszamy moc palnika do minimum.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano i natką pietruszki.
4. W międzyczasie osobno gotujemy makaron w formie al dente. Aby go uzyskać, dobrze jest gotować go o minutę dłużej niż zaleca producent.
5. Na koniec do zupy dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki i trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a przed wyłączeniem dodajemy do niej ugotowany wcześniej makaron.
Zupa z soczewicy po libańsku – przepis
Potrzebne składniki:
- 2-3 ząbki czosnku;
- 0,75 szklanki czerwonej soczewicy;
- 400 g pomidorów z puszki (lub 4 pokrojone świeże);
- 1 łyżka oliwy;
- 1 cebula;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne;
- pieprz;
- sól;
- 1 l wody (zamiast wody, można użyć bulionu warzywnego);
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego do podania;
- świeża kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Przyprawiamy, mieszamy.
2. Odmierzamy potrzebną ilość soczewicy i płuczemy ją. Dodajemy do cebuli i zalewamy wodą.
3. Do zupy dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut.
4. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z jogurtem i posiekaną kolendrą. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl