Trwa ładowanie...

Zupa soczewicowa – dlaczego warto jej spróbować?

Popularna na Bliskim Wschodzie, ale znana jest już także w Europie. Zupa soczewicowa, kiedyś uznawana za zupę ludzi biednych, dzisiaj została doceniona jako niezwykle wartościowa, głównie ze względu na bogactwo korzystnych dla zdrowia składników. Jak ją ugotować? Sprawdź!

Zupa soczewicowa – dlaczego warto jej spróbować?Źródło: 123RF
d8zooiu
d8zooiu

Zupa soczewicowa – wartości odżywcze

Zupa z soczewicy to tradycyjnie zupa wegetariańska. Można przygotować ją jednak także z użyciem mięsa. Do jej ugotowania zwykle używamy zielonej lub czerwonej odmiany soczewicy. Warzywo to jest cennym źródłem składników odżywczych, korzystnych dla zdrowia.

Soczewica zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, co zapewnia jej z popularność wśród wegetarian i wegan. Jest bogata w potas, korzystny dla układu krwionośnego, oraz jest skarbnicą kwasu foliowego, odgrywającego dużą rolę w czasie ciąży.

Soczewica w swoim składzie zawiera niewiele tłuszczu, zaś duże ilości błonnika, który skutecznie wypełnia żołądek i pozostawia na długo uczucie sytości, co może ograniczyć nasz apetyt na słodkie przekąski w ciągu dnia. Dzięki temu łatwiej jest nam zachować zdrową i szczupłą sylwetkę.

Do zupy z soczewicy dodajemy zwykle takie warzywa jak ziemniaki, pietruszkę, cebulę, cukinię czy marchew. Każde z nich również dostarcza nam cennych mikroelementów, ważnych dla naszego organizmu. Jak zrobić zupę soczewicową? Poniżej znajdziesz nasze propozycje na jej przygotowanie.

Tradycyjna zupa soczewicowa – przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g ugotowanej soczewicy;
  • 1 cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 400 g pomidorów bez skórki lub z puszki;
  • oliwa lub 2 łyżki masła klarowanego;
  • 100 ml śmietanki 30 proc. słodkiej;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 150 gram suchego makaronu;
  • sól;
  • pieprz;
  • słodka papryka w proszku;
  • garść tymianku;
  • garść oregano;
  • garść siekanej pietruszki.
d8zooiu

Sposób przygotowania:

1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę siekamy na większe kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Do dużego garnka (o pojemności minimum 3 l) wlewamy 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego. Dodajemy cebulę i czosnek, palnik nastawiamy na średnią wartość. Podsmażamy przez 5 minut.
2. Następnie wlewamy do garnka litr warzywnego bulionu. Dodajemy 400 gram ugotowanej soczewicy oraz pomidory. Zmniejszamy moc palnika do minimum.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano i natką pietruszki.
4. W międzyczasie osobno gotujemy makaron w formie al dente. Aby go uzyskać, dobrze jest gotować go o minutę dłużej niż zaleca producent.
5. Na koniec do zupy dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki i trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a przed wyłączeniem dodajemy do niej ugotowany wcześniej makaron.

123RF
Źródło: 123RF

Zupa z soczewicy po libańsku – przepis

Potrzebne składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 0,75 szklanki czerwonej soczewicy;
  • 400 g pomidorów z puszki (lub 4 pokrojone świeże);
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżeczka kuminu;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne;
  • pieprz;
  • sól;
  • 1 l wody (zamiast wody, można użyć bulionu warzywnego);
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego do podania;
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Przyprawiamy, mieszamy.
2. Odmierzamy potrzebną ilość soczewicy i płuczemy ją. Dodajemy do cebuli i zalewamy wodą.
3. Do zupy dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut.
4. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z jogurtem i posiekaną kolendrą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d8zooiu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8zooiu
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj