Zupa soczewicowa – dlaczego warto jej spróbować?

Popularna na Bliskim Wschodzie, ale znana jest już także w Europie. Zupa soczewicowa, kiedyś uznawana za zupę ludzi biednych, dzisiaj została doceniona jako niezwykle wartościowa, głównie ze względu na bogactwo korzystnych dla zdrowia składników. Jak ją ugotować? Sprawdź!

Soczewica zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa soczewicowa – wartości odżywcze

Zupa z soczewicy to tradycyjnie zupa wegetariańska. Można przygotować ją jednak także z użyciem mięsa. Do jej ugotowania zwykle używamy zielonej lub czerwonej odmiany soczewicy. Warzywo to jest cennym źródłem składników odżywczych, korzystnych dla zdrowia.

Soczewica zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, co zapewnia jej z popularność wśród wegetarian i wegan. Jest bogata w potas, korzystny dla układu krwionośnego, oraz jest skarbnicą kwasu foliowego, odgrywającego dużą rolę w czasie ciąży.

Soczewica w swoim składzie zawiera niewiele tłuszczu, zaś duże ilości błonnika, który skutecznie wypełnia żołądek i pozostawia na długo uczucie sytości, co może ograniczyć nasz apetyt na słodkie przekąski w ciągu dnia. Dzięki temu łatwiej jest nam zachować zdrową i szczupłą sylwetkę.

Do zupy z soczewicy dodajemy zwykle takie warzywa jak ziemniaki, pietruszkę, cebulę, cukinię czy marchew. Każde z nich również dostarcza nam cennych mikroelementów, ważnych dla naszego organizmu. Jak zrobić zupę soczewicową? Poniżej znajdziesz nasze propozycje na jej przygotowanie.

Tradycyjna zupa soczewicowa – przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g ugotowanej soczewicy;
  • 1 cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 400 g pomidorów bez skórki lub z puszki;
  • oliwa lub 2 łyżki masła klarowanego;
  • 100 ml śmietanki 30 proc. słodkiej;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 150 gram suchego makaronu;
  • sól;
  • pieprz;
  • słodka papryka w proszku;
  • garść tymianku;
  • garść oregano;
  • garść siekanej pietruszki.

Sposób przygotowania:

1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę siekamy na większe kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Do dużego garnka (o pojemności minimum 3 l) wlewamy 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego. Dodajemy cebulę i czosnek, palnik nastawiamy na średnią wartość. Podsmażamy przez 5 minut.
2. Następnie wlewamy do garnka litr warzywnego bulionu. Dodajemy 400 gram ugotowanej soczewicy oraz pomidory. Zmniejszamy moc palnika do minimum.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano i natką pietruszki.
4. W międzyczasie osobno gotujemy makaron w formie al dente. Aby go uzyskać, dobrze jest gotować go o minutę dłużej niż zaleca producent.
5. Na koniec do zupy dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki i trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a przed wyłączeniem dodajemy do niej ugotowany wcześniej makaron.

Obraz
© 123RF

Zupa z soczewicy po libańsku – przepis

Potrzebne składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 0,75 szklanki czerwonej soczewicy;
  • 400 g pomidorów z puszki (lub 4 pokrojone świeże);
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżeczka kuminu;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne;
  • pieprz;
  • sól;
  • 1 l wody (zamiast wody, można użyć bulionu warzywnego);
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego do podania;
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Przyprawiamy, mieszamy.
2. Odmierzamy potrzebną ilość soczewicy i płuczemy ją. Dodajemy do cebuli i zalewamy wodą.
3. Do zupy dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut.
4. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z jogurtem i posiekaną kolendrą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯