WAŻNE
TERAZ

Incydent koło portu w Szczecinie. "Kolejna rosyjska prowokacja"

Zupa z zielonej soczewicy. Prosty sposób na jednogarnkowy posiłek

Zielona soczewica to doskonałe białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Na długo zapewnia poczucie sytości. Jest doskonałą bazą zup, gulaszy, wegetariańskich pasztetów. Z soczewicy przygotujemy też pyszny farsz do pierogów albo krokietów.

Lorenzo Arcobasso
zuppa, legumi, menu, dieta, minestra, inverno, vegetariano, pane, piatto, tipico, ricetta, ristorante, pranzo, cena, rosmarino, alloro, fagioli, lenticchie, ortaggi, zucca, cipolla, aglio, vitamine, aromatica, erba, alimento, cucinare, pepesalute, vegan, biologico, bioLorenzo Arcobasso zuppa, legumi, menu, dieta, minestra, inverno, vegetariano, pane, piatto, tipico, ricetta, ristorante, pranzo, cena, rosmarino, alloro, fagioli, lenticchie, ortaggi, zucca, cipolla, aglio, vitamine, aromatica, erba, alimento, cucinare, pepesalute, vegan, biologico, bio
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 litr wody
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: ziele angielskie, słodka papryka, pieprz

Przepis

  • Soczewicę zalać wodą i odstawić na 15 min.
  • Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie wlać wodę z soczewicą.
  • Gotować na wolnym ogniu około 20 min.
  • Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i kostkę rosołową, dobrze wymieszać i gotować, aż soczewica będzie miękka.

Wybrane dla Ciebie

To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie