Smakowite dodatki do czerwonego barszczu. Nie tylko na Wigilię
Tradycyjne uszka
Trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną bez czerwonego barszczu na zakwasie. Ma głęboki kolor, intensywny smak i wspaniale pachnie grzybami. Najczęściej barszczyk podajemy z uszkami. W wielu domach do zupy wkłada się ugotowaną fasolę Jaś. Zabielany barszcz świetnie smakuje z ziemniakami. W cyklu "szybkie gotowanie" podpowiadamy, co jeszcze możemy podać gościom.
Uszka do wigilijnego barszczu są wypełnione aromatycznym grzybowym farszem. Do przygotowania nadzienia potrzebujesz szklanki posiekanych grzybów (podgrzybków lub borowików). Najlepsze będą suszone, pamiętaj jednak, by wcześniej je namoczyć. Jeśli planujesz podać uszka dzień później np. zamiast makaronu do rosołu, możesz również przygotować partię z mięsnym nadzieniem. Ciasto na uszka, podobnie jak na pierogi, powinno być miękkie, cieniutko rozwałkowane i elastyczne.
Drożdżowe paszteciki z kapustą lub mięsem
Alternatywą dla uszek mogą być drożdżowe paszteciki. Puszyste ciasto wypełnione farszem z kiszonej kapusty i podsmażanej cebulki posmakują wszystkim domownikom. Paszteciki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed wstawieniem do piekarnika warto posypać je makiem lub ziarnami sezamu. Takie paszteciki są szybkie w przygotowaniu, powinny się udać każdemu. Sprawdzą się również jako dodatek do noworocznego barszczu. Wówczas możemy przygotować nadzienie z mięsa mielonego, doprawionego majerankiem i słodką papryką.
Francuskie ślimaczki z pieczarkami
Ślimaczki przygotujesz błyskawicznie, dlatego sprawdzą się, kiedy nie masz czasu na lepienie uszek czy pierogów. Posiekaj drobno pieczarki i podsmaż je na klarowanym maśle z dodatkiem cebulki. Farsz dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj nadzienie na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego, następnie zwiń je w ciasny rulon i pokrój na plastry. Teraz wystarczy tylko upiec. Robią furorę. Naprawdę świetnie smakują z czystym barszczem i ładnie się prezentują na świątecznym stole.
Bułeczki z aromatycznym farszem
Kolejna ekspresowa propozycja. Na dodatek możemy wykorzystać czerstwe pieczywo. Wystarczy wydrążyć kajzerki lub grahamki, posmarować masłem, wypełnić pieczarkowym farszem, posypać żółtym serem i upiec. Palce lizać! Pieczarki świetnie komponują się z czerwonym barszczem. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak farszu, możemy dodać do niego kilka kropel soku z cytryny. Bułeczki będą bardziej wykwintne, jeśli zamiast pieczarek użyjesz mrożonych lub suszonych prawdziwków lub podgrzybków.
Krokiety z kapustą i grzybami
Doskonałym urozmaiceniem będą krokiety, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. Krokiety wyglądają na czasochłonne danie, a to po prostu zawinięte i podsmażone naleśniki z grzybami i kapustą. Jak perfekcyjnie zawinąć krokiety? Na środku każdego z nich rozsmaruj farsz i złóż jego brzegi tak, by powstał kwadrat, następnie zwiń w rulon. Krokiety zamocz w rozkłóconym jajku i obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Gotowe!
Zobacz też: Zalety soku z kiszonej kapusty