Paszteciki
- CIASTO:
- 1 kg mąki,
- kost. margaryny,
- kost. drożdży,
- szkl. mleka,
- pół łyżeczki soli.
- FARSZ:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 40 dag pieczarek,
- 3 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
- DODATKOWO:
- jajko.
1. Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozrobić w tym drożdże, dobrze je rozgniatając. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę zmieszać z margaryną i solą. Wlać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i kroić prostokąty o wym. 8x10cm.
2. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta była przykryta. Dodać liście i ziele. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę, podsmażyć. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z grzybami i cebulą. Doprawić.
3. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze