Przystawki na sylwestra
Przystawki to niezbędny element każdej imprezy. Dzięki nim zaspokoić można pierwszy głód gości. Sprawdź nasze propozycje przystawek na ciepło i na zimno.
Przystawki na ciepło
Przystawki na ciepło rozgrzeją świeżo przybyłych gości. Będą także mile widziane po północy, gdy towarzystwo spędzi więcej czasu, oglądając sztuczne ognie. W zależności od tego, ile ma się czasu przed imprezą, przygotować można:
- pieczone skrzydełka kurczaka;
- mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami;
- pizzerinki z mięsem z rosołu;
- tapas na ciepło lub na zimno;
- parmezanowe kąski z kurczaka;
- pieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem;
- mini szaszłyki;
- przekąski z ciasta francuskiego;
- roladki z łososiem;
- grillowane warzywa;
- kiełbaski z domowego grilla;
- frytki z marchewki lub batatów.
Przystawki na zimno
Przystawki na zimno mają tę zaletę, że można podać je w każdej chwili i trzymać na stole przez całą noc. Są więc bezpiecznym uzupełnieniem ciepłych posiłków. Przystawki warto dopasować do rodzaju spożywanych alkoholi. Co innego będzie pasować do szampana, a co innego do wódki.
W sylwestrową noc zaopatrzyć się można w:
- koreczki na słono lub słodko;
- deskę serów;
- tatara;
- carpaccio;
- owoce lub jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców;
- miseczki z suszonymi owocami, orzechami i pestkami dyni;
- banany (przy dużej ilości wchłanianego alkoholu warto uzupełniać potas) w gorzkiej czekoladzie;
- oliwki;
- sushi domowej roboty (jeśli ma się więcej czasu na przygotowania);
- faszerowane awokado – można wykorzystać pomidory lub wędzonego łososia.
Przystawki do szampana, wina, wódki, piwa
Co podawać do szampana? Oprócz truskawek pasują do niego sery, szynka parmeńska, wędzony łosoś, kawior, ostrygi z sokiem z cytryny, gęsia wątróbka i żabie udka. W wersji na słodko podać można plastry melona oraz kawałki gorzkiej czekolady. Ciekawie może wyglądać deska pełna drobnych kolorowych przekąsek na słono i słodko. Szczególnie jeśli stworzy się z nich miłą dla oka kompozycję.
Do win wytrawnych pasuje sałatka caprese z pomidorami, serem mozzarella, bazylią, octem balsamicznym z Modeny oraz wymieniona już deska serów, najlepiej z orzechami włoskimi i czerwonymi winogronami. Do win słodkich najlepiej podawać wszelkie owoce, orzechy (np. nerkowca), a dla kontrastu szynkę parmeńską.
Do wódki najlepiej podać kwaśne przekąski:
- kromki chleba ze smalcem;
- śledzie w oleju;
- ogórki kiszone;
- marynowane pieczarki,
- grzanki z rolmopsem, fetą i kaparami.
Do piwa lepsze będą natomiast słone przystawki:
- nachosy z dipem serowym;
- skrzydełka z kurczaka w miodzie i imbirze;
- hot-dogi;
- panierowane kalmary;
- paluszki mozzarelli w panierce.
Sprawdź też imprezowe przekąski czytelniczek.