Trwa ładowanie...

Przystawki na sylwestra

Przystawki to niezbędny element każdej imprezy. Dzięki nim zaspokoić można pierwszy głód gości. Sprawdź nasze propozycje przystawek na ciepło i na zimno.

Przystawki na sylwestraŹródło: Pixabay.com, fot: RitaE
dxtlvjh
dxtlvjh

Przystawki na ciepło

Przystawki na ciepło rozgrzeją świeżo przybyłych gości. Będą także mile widziane po północy, gdy towarzystwo spędzi więcej czasu, oglądając sztuczne ognie. W zależności od tego, ile ma się czasu przed imprezą, przygotować można:

Przystawki na zimno

Przystawki na zimno mają tę zaletę, że można podać je w każdej chwili i trzymać na stole przez całą noc. Są więc bezpiecznym uzupełnieniem ciepłych posiłków. Przystawki warto dopasować do rodzaju spożywanych alkoholi. Co innego będzie pasować do szampana, a co innego do wódki.

W sylwestrową noc zaopatrzyć się można w:

  • koreczki na słono lub słodko;
  • deskę serów;
  • tatara;
  • carpaccio;
  • owoce lub jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców;
  • miseczki z suszonymi owocami, orzechami i pestkami dyni;
  • banany (przy dużej ilości wchłanianego alkoholu warto uzupełniać potas) w gorzkiej czekoladzie;
  • oliwki;
  • sushi domowej roboty (jeśli ma się więcej czasu na przygotowania);
  • faszerowane awokado – można wykorzystać pomidory lub wędzonego łososia.

Przystawki do szampana, wina, wódki, piwa

Co podawać do szampana? Oprócz truskawek pasują do niego sery, szynka parmeńska, wędzony łosoś, kawior, ostrygi z sokiem z cytryny, gęsia wątróbka i żabie udka. W wersji na słodko podać można plastry melona oraz kawałki gorzkiej czekolady. Ciekawie może wyglądać deska pełna drobnych kolorowych przekąsek na słono i słodko. Szczególnie jeśli stworzy się z nich miłą dla oka kompozycję.

dxtlvjh

Do win wytrawnych pasuje sałatka caprese z pomidorami, serem mozzarella, bazylią, octem balsamicznym z Modeny oraz wymieniona już deska serów, najlepiej z orzechami włoskimi i czerwonymi winogronami. Do win słodkich najlepiej podawać wszelkie owoce, orzechy (np. nerkowca), a dla kontrastu szynkę parmeńską.

Do wódki najlepiej podać kwaśne przekąski:

Do piwa lepsze będą natomiast słone przystawki:

dxtlvjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj