Tapas – przekąski w hiszpańskim stylu. Coś małego na ząb

Kuchnia hiszpańska obfituje w ryby, owoce morza, różne rodzaje mięs, świeże warzywa. Do tego aromatyczna oliwa z oliwek, wyraziste sery i suszone wędliny. Jednym z nieodłącznych elementów śródziemnomorskiego stylu życia każdego z regionów Hiszpanii jest tapas. Większość myśli, że to rodzaj drobnych przekąsek, jednak nie jest to do końca prawda. Na czym polega kultura tapas wyjaśnia Miguel Angel Capitan, właściciel restauracji La Iberica w Warszawie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Hiszpańska świętość

Dla Hiszpanów tapas to prawdziwy rytuał. Na czym polega? – To są spotkania z przyjaciółmi, chodzenie od baru do baru, by spróbować kolejnych przekąsek, sposób serwowania jedzenia. Na tapas wpada się porze lunchu lub wieczorem. Zamawiamy coś do picia – colę, wino, sangrię czy piwo, w zależności od okoliczności i do tego zawsze dostajemy coś małego do przegryzienia - mówi Miguel Angel Capitan.

Ta tradycja ma bardzo długą historię. Istnieje kilka legend dotyczących powstania tapas. Jedna z nich głosi, że król Alfons X Mądry miał zwyczaj jedzenia niewielkich posiłków i popijania ich winem. Tak waśnie narodziła się tradycja delektowania niewielkimi kęsami, a nie objadania do syta.

Obraz
© 123RF.COM

Według innego podania tapas zawdzięczamy Andaluzyjczykom, którzy nakrywali szklanki z winem chlebem lub spodkiem, by do napoju nie wpadały muchy. Tapa oznacza bowiem pokrywka. Z czasem na tych pokrywkach pojawiły się drobne przekąski. Pełniły one dodatkową funkcję. Ludzie, podjadając, wolniej się upijali. Bez względu na to, skąd się wzięło tapas, trudno sobie bez tej tradycji wyobrazić Hiszpanię.

Rodzaje tapas

Tapas mogą być serwowane zarówno na ciepło jak i na zimno. Przyjmują różne formy od bardzo prostych po bardziej skomplikowane. - Przyrządza się je z najróżniejszych składników - ryb, mięs, warzyw, owoców morza – mówi właściciel restauracji La Iberica. – Talerz suszonych wędlin, kawałki serów, kilka oliwek skropionych oliwą to już jest najprostszy rodzaj tapas.

Obraz
© 123RF.COM

Co jeszcze? - Sardynki lub anchois ułożone na plastrach pomidora, ziemniaki na wykałaczkach z pikantnym sosem aioli, jajka na twardo z kawiorem, mała porcyjka gulaszu na chlebie, smażone kalmary, krewetki, kawałki tortilli… Pomysłów jest wiele. Cieszę się, że Polacy coraz bardziej przekonują się do takiego sposobu spędzania czasu. Oczywiście tapas można też przygotować w domu, wykorzystując to, co akurat mamy w lodówce - dodaje Miguel Angel Capitan.

Zobacz też: Włoska przekąska na weekend

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał