Parmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prosto

Połączenie przypraw i sera, które otulają kurczaka to pyszny pomysł na część obiadu lub przekąskę na gorąco. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".

Parmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prostoParmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prosto
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
  • 1 szklanka bułki tartej, użyłam panko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Nastaw piekarnik na 200 stopni C. W większej misce wymieszaj panierkę, przyprawy i ser. Oliwę wlej do drugiej miseczki. Najlepiej wrzuć całego kurczaka do miski z oliwą i dokładnie wymieszaj, aby cały był obtoczony w oliwie. Następnie każdą część obtaczaj w panierce i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut na złoty kolor.
Zobacz także: serowe placuszki ziemniaczane

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja