Parmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prosto
Połączenie przypraw i sera, które otulają kurczaka to pyszny pomysł na część obiadu lub przekąskę na gorąco. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".
oprac. Magda Pomorska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
- 1 szklanka bułki tartej, użyłam panko
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
Nastaw piekarnik na 200 stopni C. W większej misce wymieszaj panierkę, przyprawy i ser. Oliwę wlej do drugiej miseczki. Najlepiej wrzuć całego kurczaka do miski z oliwą i dokładnie wymieszaj, aby cały był obtoczony w oliwie. Następnie każdą część obtaczaj w panierce i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut na złoty kolor.
Zobacz także: serowe placuszki ziemniaczane
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl