Parmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prosto
Połączenie przypraw i sera, które otulają kurczaka to pyszny pomysł na część obiadu lub przekąskę na gorąco. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
- 1 szklanka bułki tartej, użyłam panko
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Nastaw piekarnik na 200 stopni C. W większej misce wymieszaj panierkę, przyprawy i ser. Oliwę wlej do drugiej miseczki. Najlepiej wrzuć całego kurczaka do miski z oliwą i dokładnie wymieszaj, aby cały był obtoczony w oliwie. Następnie każdą część obtaczaj w panierce i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut na złoty kolor.
Zobacz także: serowe placuszki ziemniaczane
src="https://d.wpimg.pl/1610389421--1218181466/placki.jpg"/>
Polecamy wideo: Jak wybierać najlepszego pakowanego kurczaka?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze