Co podawać do szampana?
Bez szampana, jednego z najbardziej ekskluzywnych trunków świata, nie wyobrażamy sobie świętowania najważniejszych chwil w życiu. To także symbol zabawy sylwestrowej i przywitania Nowego Roku
Szampan
Bez szampana, jednego z najbardziej ekskluzywnych trunków świata, nie wyobrażamy sobie świętowania najważniejszych chwil w życiu. To także symbol zabawy sylwestrowej i przywitania Nowego Roku. Musujący, zimny płyn podajemy zawsze w wysokich kieliszkach, by cieszyć się widokiem bąbelków i fantastycznym aromatem. Szampan szampanem, ale co do niego podać? Na pewno nie śledzie czy dania z kapustą - to profanacja. Oto nasze propozycje składników, które z szampanem grają w jednej drużynie.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Ostrygi
Coraz częściej możemy je kupić w Polsce. Podawane na lodzie i delikatnie spryskane sokiem z cytryny ostrygi to fantastyczny dodatek do szampana. Szczególnie, że nie musimy popisywać się inwencją - małż, cytryna i "chlust do ust"! Można także poeksperymentować i polać ostrygę sosem winegret z octu, oliwy i zielonej pietruszki - to także znakomite połączenie.
Kawior
Szampan zawsze kojarzy się z kawiorem. Jednak ikra musi być najlepszego gatunku. Czerwona ikra ryb łososiowatych jest znakomita, ale najlepiej popijać szampanem maleńką kanapkę z dobrego chleba z masłem i czarnym kawiorem z jesiotra, najlepiej z bieługi. Prawdziwy kawior jest drogi, ale raz do roku warto sobie na niego pozwolić. Pamiętajmy także, że kawior nie powinien stykać się z metalowymi sztućcami, ponieważ psuje to jego smak - oryginalnie podawano go łyżeczką z masy perłowej.
Łosoś wędzony
Delikatny, różowy łosoś to także znakomity dodatek do wytrawnego szampana. Płatki ryby podane z chrupiącą bagietką i popite łykiem złocistego trunku zadowolą największego smakosza. A i cena, w porównaniu do kawioru czy ostryg, jest zdecydowanie bardziej przyjazna.
Foie gras
Wbrew pozorom szampan pasuje również do mięs, szczególnie delikatnych. Królem jest w tym przypadku foie gras, czyli otłuszczona gęsia wątróbka. Świeżą trudno dostać w Polsce, można jednak sięgnąć po łatwiej osiągalną wątróbkę w formie konserwowej. Podsmażane plasterki foie gras idealnie współgrają z szampanem.
Sery
Szampan i deska serów? Prawdziwa uczta! Do francuskich serów typu camembert, brie czy naszych serów pleśniowych lub owczych pasuje różowy, półwytrawny szampan. Do serów typu gouda czy parmezan idealny jest z kolei szampan wytrawny. A jeśli do tego zestawu dodamy winogrona - danie jest kompletne.
Szynka parmeńska
Słona, suszona na górskim wietrze północnych Włoch szynka parmeńska ma ostry, ale wbrew pozorom delikatny smak i idealnie pasuje do dobrych win. Z szampanem uzupełnia się wspaniale. Pokrojona w cieniutkie jak muślin plasterki jest znakomitą przekąską do kieliszka z bąbelkami.
Truskawki
Słodkie lub półsłodkie szampany podajemy również z owocami. Najbardziej znane i najsmaczniejsze jest połączenie szampana z truskawkami. Słodko-kwaśne owoce fantastycznie współgrają z szampanem. Poza tym takie połączenie jest wyjątkowo romantyczne i podobno działa jak afrodyzjak.
Czekolada
Jak afrodyzjak działa również połączenie słodkiego szampana z czekoladą. Czekolada musi być jednak najwyższej próby - powinna zawierać co najmniej 60 proc. ziarna kakaowego. Dodatki nie grają roli - tabliczka może zawierać orzechy, migdały czy rodzynki. Wszystko w połączeniu z szampanem jest pyszne.
Żabie udka
Szampan pochodzi z Francji, więc nie jest dziwne, że inny francuski smakołyk - żabie udka - także do niego pasuje. W Polsce najłatwiej kupić udka mrożone. Najlepiej smakują panierowane w jajku i bułce tartej, a potem smażone na oliwie. Delikatne mięso, przypominające w smaku kurczaka, wzmacnia smak alkoholu.
Melon
Melon to także przyjaciel szampana. Można z niego wyciąć kulki i wrzucić do kieliszka z szampanem - wychodzi z tego doskonały koktajl. Można go również pokroić, posolić i lekko popieprzyć, a następnie nadziać na wykałaczki, by skomponować fantastyczną i niekłopotliwą przekąskę. A więc: na zdrowie!
AD/mmch/kuchnia.wp.pl