Trwa ładowanie...

Wasze imprezowe przekąski. Hity czytelniczek na przyjęcia

Większość przyjęć nieodłącznie jest powiązanych z zastawionym stołem pełnym jedzenia dla gości. Wielu gospodarzy nie raz zastanawiało się, czy nie zamówić cateringu, żeby oszczędzić sobie zachodu przygotowywania posiłków. Warto mieć na taką okazję kilka sprawdzonych przepisów.

Wasze imprezowe przekąski. Hity czytelniczek na przyjęciaŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Na forum Kafeteria kobiety podzieliły się swoimi przepisami na imprezowe hity, które sprawdziły się na przyjęciach, na których były. Jedna z nich pisze: "U mojej cioci jadłam coś takiego: parówka/kiełbaska (krótka, albo kawałek) owinięta w ciasto chyba drożdżowe, tak żeby końce wystawały i to upieczone. Do tego oczywiście keczup, albo jakiś inny sos. Całkiem smaczne, a przede wszystkim ciekawe".

Hiacynta z kolei dzieli się noworocznymi przekąskami: "Na sylwestra zrobiłam takie małe kawałki kurzej piersi panierowanej w bułce wymieszanej z płatkami kukurydzianymi. Do tego swojskie tzatziki. Każdy sobie brał i moczył w sosie. Dobre".

Następna kobieta dzieli się przepisem na swoją ulubioną potrawę na imprezach - słone paluszki. "Są też o tyle dobre, że możesz zrobić je dzień wcześniej, w misce pod ściereczką dobrze się przechowają. Na więcej osób proponuję zrobić przynajmniej podwójną albo potrójną porcję. Ciasto się łatwo zagniata. Świetnie smakują z różnymi dipami. Składniki to: 250 g mąki (około 2 szklanki), 100g margaryny (ja daję masło), 200 g serka topionego (czyli 2 duże prostokątne - może być jakiś smakowy pikantny), 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki chilli, żółtko do smarowania oraz coś do posypania. Następnie, mąkę margarynę, serek topiony i przyprawy zmiksować w malakserze lub tradycyjnie posiekać i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę (koniecznie - inaczej robi się zakalec). Odrywać po kawałku ciasta i formować wałeczki dowolnej wielkości, lekko naciąć nożem w ukośne paski, ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem i posypać przyprawami (mak, sezam, kminek, zioła, chilli, curry, gruby pieprz, żółty ser - co tam się chce). Piec w temperaturze 180-200 stopni około 25 minut, aż będą złocisto-brązowe. Z tej proporcji wychodzi tyle paluszków, że akurat mieszczą się na dużej blasze piekarniczej w sam raz na kolację na 3 osoby. Paluchy można chrupać same albo maczać: w dipie czosnkowym - kubeczek jogurtu zmieszać z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku i dużą szczyptą soli lub w dipie pomidorowym - drugi kubeczek jogurtu zmieszać z łyżką przecieru pomidorowego, szczyptą papryki i połówką drobno pokrojonej cebuli".

Kolejna osoba na forum przekazuje przepis na "Wściekłe psy". "Pokroić w paseczki 2 piersi z kurczaka, wycisnąć 4 ząbki czosnku i dodać 2,3 łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i zostawić w lodówce na min. 2 godziny W osobnej misce dodać: 1 szklankę wody,1 jajko, 5-6 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 6 łyżek wiórek kokosowych. Składniki ciasta połączyć ze sobą, dodać pokrojoną pierś i wymieszać. Smażyć na oleju na złoty kolor".

d39w3z3

Następny gość opisuje swój przepis na kotleciki: "Ja robiłam jeszcze takie malutkie kotleciki z mielonego (wielkości orzecha) albo coś jak szaszłyki: gotowana pierś kurczaka albo inne mięsko, ananas, papryka, pomidorek koktajlowy i marynowana cebulka, na takich patyczkach do szaszłyków. Mam czasem wrażenie, że ludzie wszystko zjedzą, byleby kolorowo wyglądała. Poza tym, u mnie zawsze sprawdzają się samosy (takie smażone pierożki indyjskie), ale to trochę więcej pracy chociaż można wcześniej zrobić, bo zimne tez dobre".

Wśród innych pomysłów kobiety wymieniały także śliwki zwinięte w plasterki boczku, zarówno na ciepło, jak i na zimno, jajka faszerowane, kawałki parówek lub sera owinięte naleśnikami oraz deskę serów i mięs z krakersami.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj