Wasze imprezowe przekąski. Hity czytelniczek na przyjęcia

Większość przyjęć nieodłącznie jest powiązanych z zastawionym stołem pełnym jedzenia dla gości. Wielu gospodarzy nie raz zastanawiało się, czy nie zamówić cateringu, żeby oszczędzić sobie zachodu przygotowywania posiłków. Warto mieć na taką okazję kilka sprawdzonych przepisów.

Pomysłów na imprezowe przekąski jest wiele
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Na forum Kafeteria kobiety podzieliły się swoimi przepisami na imprezowe hity, które sprawdziły się na przyjęciach, na których były. Jedna z nich pisze: "U mojej cioci jadłam coś takiego: parówka/kiełbaska (krótka, albo kawałek) owinięta w ciasto chyba drożdżowe, tak żeby końce wystawały i to upieczone. Do tego oczywiście keczup, albo jakiś inny sos. Całkiem smaczne, a przede wszystkim ciekawe".

Hiacynta z kolei dzieli się noworocznymi przekąskami: "Na sylwestra zrobiłam takie małe kawałki kurzej piersi panierowanej w bułce wymieszanej z płatkami kukurydzianymi. Do tego swojskie tzatziki. Każdy sobie brał i moczył w sosie. Dobre".

Następna kobieta dzieli się przepisem na swoją ulubioną potrawę na imprezach - słone paluszki. "Są też o tyle dobre, że możesz zrobić je dzień wcześniej, w misce pod ściereczką dobrze się przechowają. Na więcej osób proponuję zrobić przynajmniej podwójną albo potrójną porcję. Ciasto się łatwo zagniata. Świetnie smakują z różnymi dipami. Składniki to: 250 g mąki (około 2 szklanki), 100g margaryny (ja daję masło), 200 g serka topionego (czyli 2 duże prostokątne - może być jakiś smakowy pikantny), 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki chilli, żółtko do smarowania oraz coś do posypania. Następnie, mąkę margarynę, serek topiony i przyprawy zmiksować w malakserze lub tradycyjnie posiekać i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę (koniecznie - inaczej robi się zakalec). Odrywać po kawałku ciasta i formować wałeczki dowolnej wielkości, lekko naciąć nożem w ukośne paski, ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem i posypać przyprawami (mak, sezam, kminek, zioła, chilli, curry, gruby pieprz, żółty ser - co tam się chce). Piec w temperaturze 180-200 stopni około 25 minut, aż będą złocisto-brązowe. Z tej proporcji wychodzi tyle paluszków, że akurat mieszczą się na dużej blasze piekarniczej w sam raz na kolację na 3 osoby. Paluchy można chrupać same albo maczać: w dipie czosnkowym - kubeczek jogurtu zmieszać z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku i dużą szczyptą soli lub w dipie pomidorowym - drugi kubeczek jogurtu zmieszać z łyżką przecieru pomidorowego, szczyptą papryki i połówką drobno pokrojonej cebuli".

Kolejna osoba na forum przekazuje przepis na "Wściekłe psy". "Pokroić w paseczki 2 piersi z kurczaka, wycisnąć 4 ząbki czosnku i dodać 2,3 łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i zostawić w lodówce na min. 2 godziny W osobnej misce dodać: 1 szklankę wody,1 jajko, 5-6 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 6 łyżek wiórek kokosowych. Składniki ciasta połączyć ze sobą, dodać pokrojoną pierś i wymieszać. Smażyć na oleju na złoty kolor".

Następny gość opisuje swój przepis na kotleciki: "Ja robiłam jeszcze takie malutkie kotleciki z mielonego (wielkości orzecha) albo coś jak szaszłyki: gotowana pierś kurczaka albo inne mięsko, ananas, papryka, pomidorek koktajlowy i marynowana cebulka, na takich patyczkach do szaszłyków. Mam czasem wrażenie, że ludzie wszystko zjedzą, byleby kolorowo wyglądała. Poza tym, u mnie zawsze sprawdzają się samosy (takie smażone pierożki indyjskie), ale to trochę więcej pracy chociaż można wcześniej zrobić, bo zimne tez dobre".

Wśród innych pomysłów kobiety wymieniały także śliwki zwinięte w plasterki boczku, zarówno na ciepło, jak i na zimno, jajka faszerowane, kawałki parówek lub sera owinięte naleśnikami oraz deskę serów i mięs z krakersami.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw