Pieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem. Chrupiące i pyszne

Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie, to ekspresowy sposób na przekąski na gorąco prosto z pieca. Filo po upieczeniu jest jeszcze bardziej chrupiące. Produkt ten często wykorzystywany jest w kuchni greckiej. Można zrobić z niego np. pyszne pierożki, takie jak z bloga "Kulinarne przepisy Gatity".

Pieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem. Chrupiące i pysznePieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem. Chrupiące i pyszne
Agata Witowska

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 150 g białego sera
  • 100 g fety
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • mleko do smarowania
  • czarnuszka do posypania

Przepis

Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto (7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. Na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w równoramienny trójkąt, pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu.
Zobacz także: domowa szynka wieprzowa - pysznie i prosto

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥