Pieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem. Chrupiące i pyszne
Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie, to ekspresowy sposób na przekąski na gorąco prosto z pieca. Filo po upieczeniu jest jeszcze bardziej chrupiące. Produkt ten często wykorzystywany jest w kuchni greckiej. Można zrobić z niego np. pyszne pierożki, takie jak z bloga "Kulinarne przepisy Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 opakowanie ciasta filo
- 450 g mrożonego szpinaku
- 150 g białego sera
- 100 g fety
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- mleko do smarowania
- czarnuszka do posypania
Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto (7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. Na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w równoramienny trójkąt, pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu.
Zobacz także: domowa szynka wieprzowa - pysznie i prosto
src="https://d.wpimg.pl/61023051-71744291/szy.jpg"/>
Polecamy wideo: szybka włoska przekąska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze