Pieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem. Chrupiące i pyszne

Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie, to ekspresowy sposób na przekąski na gorąco prosto z pieca. Filo po upieczeniu jest jeszcze bardziej chrupiące. Produkt ten często wykorzystywany jest w kuchni greckiej. Można zrobić z niego np. pyszne pierożki, takie jak z bloga "Kulinarne przepisy Gatity".

Pieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem. Chrupiące i pysznePieczone przekąski z ciasta filo ze szpinakiem. Chrupiące i pyszne
Agata Witowska

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 150 g białego sera
  • 100 g fety
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • mleko do smarowania
  • czarnuszka do posypania

Przepis

Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto (7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. Na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w równoramienny trójkąt, pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu.
Zobacz także: domowa szynka wieprzowa - pysznie i prosto

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀