Koreczki na sylwestra

Zapraszasz do siebie gości na sylwestra i potrzebujesz szybkich, ale efektownych przekąsek? Sprawdź nasze pomysły na koreczki na słono i na słodko.

Koreczki na sylwestra to szybka i prosta przystawka
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Koreczki na sylwestra – na słono

Koreczki są wyjątkowo łatwe do przygotowania. Najpierw należy zaopatrzyć się w odpowiednio dużą liczbę wykałaczek. Mogą być one proste lub fantazyjne – z ciekawymi zawijasami. Dostępne są patyczki drewniane i plastikowe w różnych kolorach. Ze względów zdrowotnych lepszym wyborem będą te pierwsze.

Poszczególne składniki najlepiej kroić w małe kostki, dzięki czemu łatwiej będzie je nabić i utrzymać w porządku. Nieco trudniejsze, ale bardziej efektowne będzie tworzenie przekąsek z zawijaną wędliną czy plastrem ogórka. Zwieńczeniem koreczków mogą być listki pietruszki, bazylii czy sałaty.

Koreczki budżetowe:

  • mała kostka sera;
  • kawałeczek kabanosa;
  • kawałek ogórka;
  • oliwka.

Koreczki caprese:

  • pomidorek cherry;
  • listek bazylii;
  • kawałek sera mozzarella polany octem balsamicznym z Modeny.

Koreczki po grecku:

  • mały kawałek pomidora;
  • kostka sera feta;
  • plaster ogórka szklarniowego;
  • czarna oliwka.

Koreczki à la szaszłyk:

  • grillowana czerwona papryka;
  • plaster grillowanej cukinii;
  • plaster grillowanej cebuli;
  • kawałek grillowanego mięsa drobiowego;
  • grillowana pieczarka.

Koreczki z rybą:

  • plaster ogórka szklarniowego;
  • zrolowany plaster łososia;
  • serek o smaku koperku.

Koreczki z krewetkami:

  • plaster ogórka szklarniowego;
  • pasta z awokado;
  • smażona krewetka koktajlowa lub tygrysia.

Koreczki z tortillą:

  • zewnętrzna warstwa roladki z tortilli;
  • kawałki awokado;
  • plaster szynki parmeńskiej;
  • suszone pomidory.

Koreczki po polsku:

Koreczki na sylwestra - na słodko

Koreczki na słodko upodobały sobie szczególnie dzieci, ale nie tylko. Głównym składnikiem tych przekąsek są owoce: winogrona, borówki amerykańskie, kiwi, arbuzy, ananasy, melony, pomarańcze, truskawki, banany czy mandarynki.

Koreczki owocowe:

  • kostka melona;
  • kiwi;
  • kawałek pomarańczy;
  • truskawka lub winogrono.

Koreczki w czekoladzie:

  • truskawka w umoczona w czekoladzie (powinna być zastygnięta, żeby nie brudziła; ewentualnie przygotować koreczki z samymi truskawkami oraz naczynie z ciepłą czekoladą, w której można maczać na bieżąco);

lub

  • banan
  • kiwi;
  • truskawka w czekoladzie.

„Lizaki”:

  • trufla w czekoladzie, nabita na patyczek i pokryta słodką posypką.

lub

  • banan w czekoladzie (najlepiej wykorzystać szersze patyczki do lodów);
  • posypka z orzechów lub migdałów.

Jeśli w towarzystwie będą dzieci, można przygotować dla nich słodkie koreczki, które przypomną im różne zwierzątka np. pingwiny (z czarnych oliwek, twarożku i marchewki), biedronki (z pomidorków cherry) czy jeżyki (z gruszek i winogron).

Koreczki na sylwestra – słodkie ze słonym

Alternatywnie wybrać można koreczki na słono i słodko. Kontrastujące ze sobą smaki będą pasować do sylwestrowych drinków. Dobrze łączą się ze sobą czerwone winogrona i sery pleśniowe, kawałki grillowanego kurczaka z ananasem czy boczek ze śliwką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja