Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami. Na kolację lub przekąskę
Przekąska idealna na przyjęcie w ogrodzie, domówkę czy towarzyskie spotkanie. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej liczby osób. Sprawdzony przepis z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Bułki:
- 200 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka ostrej papryki mielonej
- 80 ml maślanki
- 60 ml oleju
- żółtko do posmarowania
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka czarnego sezamu
Dodatki:
- 16 łyżeczek łagodnego ajwaru
- 4 duże korniszony
- 200 g sera halloumi
- łyżeczka oliwy
Przygotowujemy bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Ser halloumi kroimy na 16 kawałków. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka.
Zobacz także: zapiekanka naleśnikowa z owocami
src="https://d.wpimg.pl/1268391850-584512417/nalesniki.jpg"/>
Polecamy wideo: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze