WP
WP

Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami. Na kolację lub przekąskę - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.mientablog.com
Podziel się

Przekąska idealna na przyjęcie w ogrodzie, domówkę czy towarzyskie spotkanie. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej liczby osób. Sprawdzony przepis z "Mientablog".

Składniki

Bułki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżka ostrej papryki mielonej
  • 80 ml maślanki
  • 60 ml oleju
  • żółtko do posmarowania
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka czarnego sezamu

Dodatki:

  • 16 łyżeczek łagodnego ajwaru
  • 4 duże korniszony
  • 200 g sera halloumi
  • łyżeczka oliwy
Przepis

Przygotowujemy bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

WP

Ser halloumi kroimy na 16 kawałków. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka.
Zobacz także: zapiekanka naleśnikowa z owocami

Polecamy wideo: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP