Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami. Na kolację lub przekąskę
Przekąska idealna na przyjęcie w ogrodzie, domówkę czy towarzyskie spotkanie. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej liczby osób. Sprawdzony przepis z "Mientablog".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Bułki:
- 200 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka ostrej papryki mielonej
- 80 ml maślanki
- 60 ml oleju
- żółtko do posmarowania
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka czarnego sezamu
Dodatki:
- 16 łyżeczek łagodnego ajwaru
- 4 duże korniszony
- 200 g sera halloumi
- łyżeczka oliwy
Przepis
Przygotowujemy bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Przepis
Ser halloumi kroimy na 16 kawałków. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka.
Zobacz także: zapiekanka naleśnikowa z owocami