Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami. Na kolację lub przekąskę
Przekąska idealna na przyjęcie w ogrodzie, domówkę czy towarzyskie spotkanie. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej liczby osób. Sprawdzony przepis z "Mientablog".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Bułki:
- 200 g mąki pszennej
 - 20 g drożdży
 - 1 jajko
 - łyżeczka cukru
 - szczypta soli
 - łyżka ostrej papryki mielonej
 - 80 ml maślanki
 - 60 ml oleju
 - żółtko do posmarowania
 - łyżeczka sezamu
 - łyżeczka czarnego sezamu
 
Dodatki:
- 16 łyżeczek łagodnego ajwaru
 - 4 duże korniszony
 - 200 g sera halloumi
 - łyżeczka oliwy
 
Przepis
Przygotowujemy bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Przepis
Ser halloumi kroimy na 16 kawałków. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka.
Zobacz także: zapiekanka naleśnikowa z owocami