Deska serów - przepis na udaną imprezę

Na wieczór zapowiedzieli się znajomi, a nie macie czasu na przygotowywanie wymyślnych przekąsek? W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest deska serów. Wszyscy lubią sery, poza tym dobrze zaaranżowana deska zachwyci nawet tych najbardziej wymagających. Możecie pójść na żywioł i położyć na niej to, co akurat jest w lodówce – kawałek żółtego sera, kawałek pleśniowego, mozzarellę, fetę, garść orzechów i winogron, do tego pokrojona bagietka lub krakersy i jakieś dobre wino. Warto jednak podejść do tematu nieco poważniej. Skorzystajcie z naszych wskazówek, a uda wam się skomponować własną, niepowtarzalną deskę serów.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Klasyka francuskich przyjęć

Deska serów   zwana przez Francuzów „plateau de fromage” może być przekąską na spotkaniach towarzyskich lub przystawką przed daniem głównym. Warto jednak pamiętać, że Francuzi zazwyczaj podają sery po daniu głównym, a jeszcze przed deserem. Ma to przygotować kubki smakowe na słodki deser po zazwyczaj mięsnym i kwaśnym daniu głównym. Jeśli serwujecie deskę na koniec posiłku, pamiętajcie, by podać kawę dopiero po zjedzeniu serów.

Jak skomponować deskę serów?

Od czego trzeba zacząć? Oczywiście od deski. Bez niej ani rusz. Najlepsza będzie drewniana, przeznaczona specjalnie do serwowania serów. Można ją bez problemu kupić w sklepach z artykułami AGD lub przez internet. Jeśli jednak goście mają przyjść za dwie godziny, nie musicie biec po deskę. Wystarczy ta, którą macie w domu, pamiętajcie jednak by była czysta, nie popękana i odpowiednio duża, aby można było na niej umieścić wszystkie kawałki sera. Jeśli jednak jedyna deska, którą masz w swojej kuchni to ta do krojenia czosnku i cebuli, wybierzcie raczej duży talerz, tackę lub półmisek.
Przyjmuje się, że na jedną osobę potrzebujemy około 30 gramów każdego rodzaju sera. Sery można podawać w dużych porcjach, tak że goście sami odkrawają sobie porcje dla siebie lub w mniejszych. Jeśli zdecydujecie się na pierwszą opcję, pamiętajcie o zestawie specjalnych noży do serów.
Jeśli deska serów to jedyna przekąska na imprezie, podajcie pięć, sześć gatunków. Wybierając je, możecie wziąć po uwagę dwa kryteria. Pierwsze to różnorodność – podajecie sery owcze, krowie, kozie, pleśniowe, twarde i miękkie. Drugie – temat – np. tylko sery włoskie, francuskie, polskie, albo wędzone. Sery powinny się uzupełniać, aby zapewnić harmonijne i inspirujące doświadczenia zmysłowe. Bardzo dużo wnosi podanie choć jednego sera, który nie został wytworzony z mleka krowiego, a koziego lub owczego. Dobrze jest również zwrócić uwagę na różnorodność konsystencji i faktur serów (np. serwując jeden świeży, jeden półtwardy i jeden twardy ser).

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© 123RF.COM

Sery zawsze układa się zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, a pierwszeństwo mają tutaj sery miękkie i łagodne, potem twarde i ostrzejsze w smaku. Tę kolejność należy zachować także przy jedzeniu. To pozwoli odkrywać pełnię smaków każdego z nich. Jeżeli kupujecie sery krojone z bloku, nie powinniście robić tego wcześniej niż na trzy dni przed planowaną degustacją. Na godzinę przed podaniem wyjmijcie wszystkie sery z lodówki, dzięki temu zdążą rozwinąć pełnię smaku i zapachu. Pamiętaj, każdy rodzaj kroimy innym nożem!
Z serami świetnie komponują się orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, oliwki, winogrona, jabłka, gruszki, suszone pomidory, kapary, figi, grillowane warzywa. Do pikantnych gatunków pasuje miód czy kwaskowata konfitura np. jarzębinowa. Przygotujcie też koszyczek z chrupiącą pokrojoną bagietką lub małymi krakersami. Pamiętajcie jednak, że główną rolę mają grać sery, dlatego zadbajcie o to, aby inne smaki nie przyćmiły ich smaków i aromatów.

Wybierz odpowiednie wino

Dobieranie wina do potraw to temat rzeka, dlatego warto kierować się podstawową zasadą, która zakłada, by tak dobierać wina do serów, żeby wzajemnie wydobywały niuanse swoich smaków i aromatów. Zwykle oznacza to, że to łagodniejszych serów bardziej pasują lekkie wina, a do bardziej intensywnych serów te cięższe lub słodkie, deserowe.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce