Paluszki mozzarelli w pikantnej panierce. Chrupiące i pyszne
Mozzarella to ser, który obowiązkowo musi znaleźć się w sałatce caprese, ale równie pysznie będzie smakować jako panierowana przystawka. Paluszki w pikantnej skorupce podane z sosami sprawdzą się jako przekąska na przyjęcia, grilla lub do meczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
2 podłużne kawałki mozzarelli w zalewie
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
mała szczypta soli
mała szczypta pieprzu
olej do smażenia
Mozzarellę kroimy w podłużne paski. Jajka rozbijamy na głęboki talerz i rozmącamy. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą i łączymy z przyprawami. Kawałki mozzarelli zanurzamy w jajku, a następnie dokładnie obtaczamy w doprawionej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, dość głębokim tłuszczu. Usmażone na złoto wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi sosami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze