Trwa ładowanie...
d2og7tr
14-09-2018 08:52

Chrupiąca przekąska. Pieczone skrzydełka kurczaka

Przepis

Miłośnicy pieczonych skrzydełek kurczaka nie muszą już kupować ich w sklepach lub barach szybkiej obsługi. Teraz z łatwością przyrządzą je w domu. Mięso w marynacie z dodatkiem lubczyku, curry i pieprzu cayenne będzie nie tylko smaczną, ale także aromatyczną przekąską. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka Węgierka".

d2og7tr
3.4
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka (podzielonych na 3 części, najcieńszą część wyrzucamy- bądź wykorzystujemy w innym zakresie)

Marynata:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka przyprawy curry

Sos do polania pod koniec pieczenia:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
Przepis

Wszystkie przyprawy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, dodajemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy je w przyprawach. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i płaską blaszkę lub naczynie żaroodporne skrapiamy olejem. Układamy skrzydełka i dodajemy jeszcze około 2 łyżek masła (opcjonalnie). Pieczemy skrzydełka około 60-70 minut co jakiś czas polewając je powstałym tłuszczem. Kiedy skrzydełka zaczną już się dość mocno rumienić należy polać je gdzieniegdzie wymieszanym sosem sojowym z cukrem i jeszcze zapiec zwiększając temperaturę na około 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Chrupiąca przekąska. Pieczone skrzydełka kurczaka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

37
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2og7tr
d2og7tr
d2og7tr
d2og7tr
Więcej tematów
d2og7tr