Chrupiąca przekąska. Pieczone skrzydełka kurczaka
Miłośnicy pieczonych skrzydełek kurczaka nie muszą już kupować ich w sklepach lub barach szybkiej obsługi. Teraz z łatwością przyrządzą je w domu. Mięso w marynacie z dodatkiem lubczyku, curry i pieprzu cayenne będzie nie tylko smaczną, ale także aromatyczną przekąską. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka Węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg skrzydełek z kurczaka (podzielonych na 3 części, najcieńszą część wyrzucamy- bądź wykorzystujemy w innym zakresie)
Marynata:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka przyprawy curry
Sos do polania pod koniec pieczenia:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
Wszystkie przyprawy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, dodajemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy je w przyprawach. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i płaską blaszkę lub naczynie żaroodporne skrapiamy olejem. Układamy skrzydełka i dodajemy jeszcze około 2 łyżek masła (opcjonalnie). Pieczemy skrzydełka około 60-70 minut co jakiś czas polewając je powstałym tłuszczem. Kiedy skrzydełka zaczną już się dość mocno rumienić należy polać je gdzieniegdzie wymieszanym sosem sojowym z cukrem i jeszcze zapiec zwiększając temperaturę na około 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze