Trwa ładowanie...

Smaczne przekąski z rybą w roli głównej. Proste przepisy

Ryba to potrawa smaczna, sycąca i bardzo zdrowa. Dużej grupie Polaków kojarzy się głównie z daniem świątecznym lub obiadowym. To błąd! Ryby powinniśmy jeść jak najczęściej, dlatego warto użyć ich także do przygotowania pysznych przekąsek, którymi możemy zabłysnąć na spotkaniu rodzinnym czy podczas przerwy w pracy.

Smaczne przekąski z rybą w roli głównej. Proste przepisyŹródło: Materiały prasowe
d2brt7p
d2brt7p

Brak ci pomysłu na szybkie i niebanalne w smaku danie, którym można cieszyć się w gronie najbliższych? Podpowiadamy – do stworzenia wyśmienitej przekąski wykorzystaj rybę! Oto proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na efektowne dania z pyszną rybą w roli głównej.

Grzanki z rolmopsem, fetą i kaparami

Składniki:

  • rolmopsy np. SEKO w zalewie octowej 400 g
  • 2 kromki chleba
  • łyżka ćwikły
  • łyżka kaparów
  • 50 g fety
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie: rolmopsy rozwijamy, kroimy w krótkie paski. Pieczywo opiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Gotowe grzanki smarujemy ćwikłą i układamy na nich śledzia. Całość posypujemy kaparami, kruszoną fetą i doprawiamy do smaku. Dekorujemy koperkiem.

Neapolitańskie śledzie w awokado

Składniki:

  • filety śledziowe np. SEKO beczka śledzi – filety z suszonymi pomidorami
  • 2 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • około 100g oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • czarny pieprz
  • świeża bazylia
d2brt7p

Przygotowanie: Na początek przecinamy avocado na pół wzdłuż i wydłubujemy pestkę, warto łyżeczką wydrążyć odrobinę większy otwór, aby zmieściło się więcej nadzienia. Filety kroimy w grubszą kostkę, następnie w bardzo drobną kostkę kroimy cebulę oraz suszone pomidory aby podkreślić walory smakowe śledzi. Oliwki kroimy w talarki oraz siekamy drobno bazylię. Tak przygotowane warzywa i zioła umieszczamy w miseczce i dodajemy jogurt oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem (najlepiej roztartym w moździerzu, aby wydobyć bardziej intensywny smak i aromat). Tak przygotowane nadzienie wkładamy łyżeczką do awokado i przystrajamy bazylią.

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj