Smaczne przekąski z rybą w roli głównej. Proste przepisy

Ryba to potrawa smaczna, sycąca i bardzo zdrowa. Dużej grupie Polaków kojarzy się głównie z daniem świątecznym lub obiadowym. To błąd! Ryby powinniśmy jeść jak najczęściej, dlatego warto użyć ich także do przygotowania pysznych przekąsek, którymi możemy zabłysnąć na spotkaniu rodzinnym czy podczas przerwy w pracy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Brak ci pomysłu na szybkie i niebanalne w smaku danie, którym można cieszyć się w gronie najbliższych? Podpowiadamy – do stworzenia wyśmienitej przekąski wykorzystaj rybę! Oto proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na efektowne dania z pyszną rybą w roli głównej.

Grzanki z rolmopsem, fetą i kaparami

Składniki:

  • rolmopsy np. SEKO w zalewie octowej 400 g
  • 2 kromki chleba
  • łyżka ćwikły
  • łyżka kaparów
  • 50 g fety
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie: rolmopsy rozwijamy, kroimy w krótkie paski. Pieczywo opiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Gotowe grzanki smarujemy ćwikłą i układamy na nich śledzia. Całość posypujemy kaparami, kruszoną fetą i doprawiamy do smaku. Dekorujemy koperkiem.

Neapolitańskie śledzie w awokado

Składniki:

  • filety śledziowe np. SEKO beczka śledzi – filety z suszonymi pomidorami
  • 2 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • około 100g oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • czarny pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie: Na początek przecinamy avocado na pół wzdłuż i wydłubujemy pestkę, warto łyżeczką wydrążyć odrobinę większy otwór, aby zmieściło się więcej nadzienia. Filety kroimy w grubszą kostkę, następnie w bardzo drobną kostkę kroimy cebulę oraz suszone pomidory aby podkreślić walory smakowe śledzi. Oliwki kroimy w talarki oraz siekamy drobno bazylię. Tak przygotowane warzywa i zioła umieszczamy w miseczce i dodajemy jogurt oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem (najlepiej roztartym w moździerzu, aby wydobyć bardziej intensywny smak i aromat). Tak przygotowane nadzienie wkładamy łyżeczką do awokado i przystrajamy bazylią.

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii