Smaczne przekąski z rybą w roli głównej. Proste przepisy
Ryba to potrawa smaczna, sycąca i bardzo zdrowa. Dużej grupie Polaków kojarzy się głównie z daniem świątecznym lub obiadowym. To błąd! Ryby powinniśmy jeść jak najczęściej, dlatego warto użyć ich także do przygotowania pysznych przekąsek, którymi możemy zabłysnąć na spotkaniu rodzinnym czy podczas przerwy w pracy.
Brak ci pomysłu na szybkie i niebanalne w smaku danie, którym można cieszyć się w gronie najbliższych? Podpowiadamy – do stworzenia wyśmienitej przekąski wykorzystaj rybę! Oto proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na efektowne dania z pyszną rybą w roli głównej.
Składniki:
- rolmopsy np. SEKO w zalewie octowej 400 g
- 2 kromki chleba
- łyżka ćwikły
- łyżka kaparów
- 50 g fety
- koperek
- pieprz
- sól
Przygotowanie: rolmopsy rozwijamy, kroimy w krótkie paski. Pieczywo opiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Gotowe grzanki smarujemy ćwikłą i układamy na nich śledzia. Całość posypujemy kaparami, kruszoną fetą i doprawiamy do smaku. Dekorujemy koperkiem.
Składniki:
- filety śledziowe np. SEKO beczka śledzi – filety z suszonymi pomidorami
- 2 awokado
- 1 czerwona cebula
- około 100g oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- czarny pieprz
- świeża bazylia
Przygotowanie: Na początek przecinamy avocado na pół wzdłuż i wydłubujemy pestkę, warto łyżeczką wydrążyć odrobinę większy otwór, aby zmieściło się więcej nadzienia. Filety kroimy w grubszą kostkę, następnie w bardzo drobną kostkę kroimy cebulę oraz suszone pomidory aby podkreślić walory smakowe śledzi. Oliwki kroimy w talarki oraz siekamy drobno bazylię. Tak przygotowane warzywa i zioła umieszczamy w miseczce i dodajemy jogurt oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem (najlepiej roztartym w moździerzu, aby wydobyć bardziej intensywny smak i aromat). Tak przygotowane nadzienie wkładamy łyżeczką do awokado i przystrajamy bazylią.