Koreczki i mini szaszłyki, czyli szybkie, łatwe i efektowne pomysły na przyjęcie

Przekąski na Andrzejki, domówki, rodzinne przyjęcie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Faszerowane pomidorki

Obraz
© Shutterstock.com

Przyjęcie andrzejkowe powinno kojarzyć nam się z dobrą zabawą, więc nie możemy tracić energii na zbyt pracochłonne przygotowania. Dlatego też znakomitym rozwiązaniem na poczęstunek dla gości są koreczki - kiedyś bardzo popularne, dziś wracające do łask. Możemy je przygotować wcześniej - nie tracą smaku i w dodatku są bardzo łatwe do jedzenia. Oto nasze propozycje.

Pierwsza przystawka na patyku to koreczki z pomidorków koktajlowych faszerowanych serkiem. Potrzebujemy: opakowanie pomidorków, 100 g sera twarogowego półtłustego, 2 łyżeczki jogurtu, 50 g sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę, sól i pieprz do smaku. Odkrajamy górną część pomidorków, wyciągając miąższ. Mieszamy go z serem twarogowym, jogurtem i doprawiamy do smaku. Takim nadzieniem wypełniamy wydrążone wcześniej pomidorki. Przykładamy górną część warzywa, dodajemy kosteczkę sera żółtego i spinamy wykałaczką.

/ 7Warzywa z serem

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania tych koreczków potrzebne nam będą: korniszony, oliwki bez pestek, dobry, żółty ser, suszone pomidory, pieprz. Na wykałaczki nabijamy kolejno połówki korniszonów, kostki sera i oliwki. Druga wersja to kostka sera, kawałek pomidora i oliwka. Gotowe szaszłyczki posypujemy pieprzem i podajemy z sosem majonezowym.

/ 7Śliwka w boczku

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania tej przekąski potrzebne nam będą suszone śliwki oraz dobrej jakości wędzony boczek, bardzo cienko pokrojony. Śliwki (bez pestek) moczymy przez kilka godzin w małej ilości koniaku, winiaku lub brandy. Następnie każdą śliwkę owijamy bardzo mocno paskiem boczku i nabijamy na wykałaczkę. Wstawiamy do piekarnika na rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Tak przygotowane koreczki znakomicie smakują z ciemnym pieczywem.

/ 7Koreczki z anchois

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: puszka filetów anchois, słodka papryka w proszku, małe białe cebulki z zalewy, zielone oliwki, pieprz, kawałki marynowanej papryki. Każdą oliwkę zawijamy w filecik, posypujemy papryką i pieprzem i nabijamy na wykałaczkę razem z cebulką i kawałkiem marynowanej papryczki. Gotowe.

/ 7Mini szaszłyk hawajski

Obraz
© Fotolia

Na wykałaczki możemy nabić również mięso. Składniki: pokrojony w plastry schab, oliwa, puszka ananasa, pomidorki koktajlowe, bazylia, sól, pieprz. Schab oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie kilka minut z każdej strony. Następnie kroimy go na małe kostki. Na wykałaczki nabijamy po kolei: kostkę ananasa, schab, bazylię, pomidorka i drugi kawałek schabu. Podajemy z musztardą.

/ 7Krewetki na ostro

Obraz
© Shutterstock.com

Oto propozycja dla amatorów kuchni orientalnej. Składniki: krewetki średniej wielkości, kawałek imbiru, świeża papryczka chili, czosnek, sos sojowy, miód. Imbir, czosnek i chili siekamy drobno. Na patelnię wrzucamy krewetki, czosnek, imbir i chili i podsmażamy na oliwie. Dodajemy sos sojowy i miód i smażymy około dwóch minut. Wystudzone krewetki nabijamy po dwie na wykałaczkę i wstawiamy do lodówki, by się schłodziły, a glazura nie spłynęła.v

/ 7Owoce na patyku

Obraz
© Fotolia

I na koniec szaszłyk deserowy. Na wykałaczkę lub bambusowy patyczek do szaszłyków nabijamy pokrojone w kostkę lub kawałki owoce. Mogą to być truskawki, winogrona, ananasy, banany, kiwi, jabłka, gruszki. Możemy posypać wszystko cukrem pudrem i cynamonem - na pewno taki szaszłyczek będzie smaczniejszy. Można je też podać z czekoladowym fondue, ale do tego przydadzą się też dodatkowe talerzyki.

Agata Dudkiewicz/mp/ WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja