Koreczki i mini szaszłyki, czyli szybkie, łatwe i efektowne pomysły na przyjęcie
Przekąski na Andrzejki, domówki, rodzinne przyjęcie.
Faszerowane pomidorki
Przyjęcie andrzejkowe powinno kojarzyć nam się z dobrą zabawą, więc nie możemy tracić energii na zbyt pracochłonne przygotowania. Dlatego też znakomitym rozwiązaniem na poczęstunek dla gości są koreczki - kiedyś bardzo popularne, dziś wracające do łask. Możemy je przygotować wcześniej - nie tracą smaku i w dodatku są bardzo łatwe do jedzenia. Oto nasze propozycje.
Pierwsza przystawka na patyku to koreczki z pomidorków koktajlowych faszerowanych serkiem. Potrzebujemy: opakowanie pomidorków, 100 g sera twarogowego półtłustego, 2 łyżeczki jogurtu, 50 g sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę, sól i pieprz do smaku. Odkrajamy górną część pomidorków, wyciągając miąższ. Mieszamy go z serem twarogowym, jogurtem i doprawiamy do smaku. Takim nadzieniem wypełniamy wydrążone wcześniej pomidorki. Przykładamy górną część warzywa, dodajemy kosteczkę sera żółtego i spinamy wykałaczką.
POLECAMY:
Ekspresowe przekąski na gorąco
Warzywa z serem
Do przygotowania tych koreczków potrzebne nam będą: korniszony, oliwki bez pestek, dobry, żółty ser, suszone pomidory, pieprz. Na wykałaczki nabijamy kolejno połówki korniszonów, kostki sera i oliwki. Druga wersja to kostka sera, kawałek pomidora i oliwka. Gotowe szaszłyczki posypujemy pieprzem i podajemy z sosem majonezowym.
POLECAMY:
Ekspresowe przekąski na gorąco
Śliwka w boczku
Do przygotowania tej przekąski potrzebne nam będą suszone śliwki oraz dobrej jakości wędzony boczek, bardzo cienko pokrojony. Śliwki (bez pestek) moczymy przez kilka godzin w małej ilości koniaku, winiaku lub brandy. Następnie każdą śliwkę owijamy bardzo mocno paskiem boczku i nabijamy na wykałaczkę. Wstawiamy do piekarnika na rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Tak przygotowane koreczki znakomicie smakują z ciemnym pieczywem.
POLECAMY:
Ekspresowe przekąski na gorąco
Koreczki z anchois
Składniki: puszka filetów anchois, słodka papryka w proszku, małe białe cebulki z zalewy, zielone oliwki, pieprz, kawałki marynowanej papryki. Każdą oliwkę zawijamy w filecik, posypujemy papryką i pieprzem i nabijamy na wykałaczkę razem z cebulką i kawałkiem marynowanej papryczki. Gotowe.
POLECAMY:
Ekspresowe przekąski na gorąco
Mini szaszłyk hawajski
Na wykałaczki możemy nabić również mięso. Składniki: pokrojony w plastry schab, oliwa, puszka ananasa, pomidorki koktajlowe, bazylia, sól, pieprz. Schab oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie kilka minut z każdej strony. Następnie kroimy go na małe kostki. Na wykałaczki nabijamy po kolei: kostkę ananasa, schab, bazylię, pomidorka i drugi kawałek schabu. Podajemy z musztardą.
POLECAMY:
Ekspresowe przekąski na gorąco
Krewetki na ostro
Oto propozycja dla amatorów kuchni orientalnej. Składniki: krewetki średniej wielkości, kawałek imbiru, świeża papryczka chili, czosnek, sos sojowy, miód. Imbir, czosnek i chili siekamy drobno. Na patelnię wrzucamy krewetki, czosnek, imbir i chili i podsmażamy na oliwie. Dodajemy sos sojowy i miód i smażymy około dwóch minut. Wystudzone krewetki nabijamy po dwie na wykałaczkę i wstawiamy do lodówki, by się schłodziły, a glazura nie spłynęła.v
POLECAMY:
Ekspresowe przekąski na gorąco
Owoce na patyku
I na koniec szaszłyk deserowy. Na wykałaczkę lub bambusowy patyczek do szaszłyków nabijamy pokrojone w kostkę lub kawałki owoce. Mogą to być truskawki, winogrona, ananasy, banany, kiwi, jabłka, gruszki. Możemy posypać wszystko cukrem pudrem i cynamonem - na pewno taki szaszłyczek będzie smaczniejszy. Można je też podać z czekoladowym fondue, ale do tego przydadzą się też dodatkowe talerzyki.
Agata Dudkiewicz/mp/ WP Kuchnia
POLECAMY:
Ekspresowe przekąski na gorąco