Koreczki i mini szaszłyki, czyli szybkie, łatwe i efektowne pomysły na przyjęcie

Przekąski na Andrzejki, domówki, rodzinne przyjęcie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Faszerowane pomidorki

Obraz
© Shutterstock.com

Przyjęcie andrzejkowe powinno kojarzyć nam się z dobrą zabawą, więc nie możemy tracić energii na zbyt pracochłonne przygotowania. Dlatego też znakomitym rozwiązaniem na poczęstunek dla gości są koreczki - kiedyś bardzo popularne, dziś wracające do łask. Możemy je przygotować wcześniej - nie tracą smaku i w dodatku są bardzo łatwe do jedzenia. Oto nasze propozycje.

Pierwsza przystawka na patyku to koreczki z pomidorków koktajlowych faszerowanych serkiem. Potrzebujemy: opakowanie pomidorków, 100 g sera twarogowego półtłustego, 2 łyżeczki jogurtu, 50 g sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę, sól i pieprz do smaku. Odkrajamy górną część pomidorków, wyciągając miąższ. Mieszamy go z serem twarogowym, jogurtem i doprawiamy do smaku. Takim nadzieniem wypełniamy wydrążone wcześniej pomidorki. Przykładamy górną część warzywa, dodajemy kosteczkę sera żółtego i spinamy wykałaczką.

/ 7Warzywa z serem

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania tych koreczków potrzebne nam będą: korniszony, oliwki bez pestek, dobry, żółty ser, suszone pomidory, pieprz. Na wykałaczki nabijamy kolejno połówki korniszonów, kostki sera i oliwki. Druga wersja to kostka sera, kawałek pomidora i oliwka. Gotowe szaszłyczki posypujemy pieprzem i podajemy z sosem majonezowym.

/ 7Śliwka w boczku

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania tej przekąski potrzebne nam będą suszone śliwki oraz dobrej jakości wędzony boczek, bardzo cienko pokrojony. Śliwki (bez pestek) moczymy przez kilka godzin w małej ilości koniaku, winiaku lub brandy. Następnie każdą śliwkę owijamy bardzo mocno paskiem boczku i nabijamy na wykałaczkę. Wstawiamy do piekarnika na rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Tak przygotowane koreczki znakomicie smakują z ciemnym pieczywem.

/ 7Koreczki z anchois

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: puszka filetów anchois, słodka papryka w proszku, małe białe cebulki z zalewy, zielone oliwki, pieprz, kawałki marynowanej papryki. Każdą oliwkę zawijamy w filecik, posypujemy papryką i pieprzem i nabijamy na wykałaczkę razem z cebulką i kawałkiem marynowanej papryczki. Gotowe.

/ 7Mini szaszłyk hawajski

Obraz
© Fotolia

Na wykałaczki możemy nabić również mięso. Składniki: pokrojony w plastry schab, oliwa, puszka ananasa, pomidorki koktajlowe, bazylia, sól, pieprz. Schab oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie kilka minut z każdej strony. Następnie kroimy go na małe kostki. Na wykałaczki nabijamy po kolei: kostkę ananasa, schab, bazylię, pomidorka i drugi kawałek schabu. Podajemy z musztardą.

/ 7Krewetki na ostro

Obraz
© Shutterstock.com

Oto propozycja dla amatorów kuchni orientalnej. Składniki: krewetki średniej wielkości, kawałek imbiru, świeża papryczka chili, czosnek, sos sojowy, miód. Imbir, czosnek i chili siekamy drobno. Na patelnię wrzucamy krewetki, czosnek, imbir i chili i podsmażamy na oliwie. Dodajemy sos sojowy i miód i smażymy około dwóch minut. Wystudzone krewetki nabijamy po dwie na wykałaczkę i wstawiamy do lodówki, by się schłodziły, a glazura nie spłynęła.v

/ 7Owoce na patyku

Obraz
© Fotolia

I na koniec szaszłyk deserowy. Na wykałaczkę lub bambusowy patyczek do szaszłyków nabijamy pokrojone w kostkę lub kawałki owoce. Mogą to być truskawki, winogrona, ananasy, banany, kiwi, jabłka, gruszki. Możemy posypać wszystko cukrem pudrem i cynamonem - na pewno taki szaszłyczek będzie smaczniejszy. Można je też podać z czekoladowym fondue, ale do tego przydadzą się też dodatkowe talerzyki.

Agata Dudkiewicz/mp/ WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości