Pora na kuchenne porządki. Kilka zmian spowoduje, że będziemy żyć zdrowiej
Podpowiadamy, czego na zawsze pozbyć się ze swojej kuchni, aby ją uzdrowić. W jaki sposób zatem udoskonalić naszą codzienną dietę?
Zamień fast food na sloow food
Wyrzuć glutaminian i tłuszcze trans z szuflad, czyli gotowe mieszanki przypraw ze wzmacniaczami smaku, barwnikami, mlekiem w proszku, mąką, solą rafinowaną, olejem palmowym, roślinnymi tłuszczami utwardzonymi szczególnie w konfiguracji trans – kostki rosołowe, w proszku i w płynie, gotowe zupki, sosy do sałatek, gotowe sosy, majonezy i ketchupy o małej zawartości pomidorów, produkty w puszkach – konserwy rybne, mięsne, warzywne.
Zamiast tego używaj bogatych w antyoksydanty ziół świeżych i suszonych (lubczyk, papryka, pieprz, kurkuma, kumin, imbir, cząber, majeranek, oregano, bazylia, czarnuszka, kminek, tymianek, kolendra, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki)
oraz twórz własne naturalne mieszanki przyprawowe, stosuj sól nierafinowaną, np. kłodawską, i gotuj domowe buliony. Używaj warzyw sezonowych, kiszonych i mrożonych.
Wyeliminuj konserwanty (azotyny i azotany)
Wędliny wysokowydajne i serki topione z fosforanami, aromatami, barwnikami, zagęstnikami, cukrem powinny wylądować w koszu. Sprzyjają nadciśnieniu, chorobom układu sercowo-naczyniowego, niestrawności i nadwadze. Zamiast tego samodzielnie piecz mięso lub przygotowuj wędliny domowe w szynkowarze z użyciem suszonych naturalnych ziół.
Usuń cukier rafinowany
Pełne niego są słodycze, jogurty i serki owocowe z cukrem i słodzikami, maltodekstryną, barwnikami, aromatami, kolorowymi drażetkami oraz dżemy, syropy, konfitury słodzone cukrem, budynie i kisiele w torebce, galaretki. Zamiast tego wybieraj produkty bez dodatku cukru i dosładzaj naturalnym miodem oraz owocami, ewentualnie stewią lub ksylitolem.
Wyklucz napoje dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, gazowane, wody smakowe – obwiniane za epidemię nadwagi i cukrzycy XXI.
Zamiast tego pij wodę, rób samodzielnie soki warzywne, wody z dodatkiem soku z cytryny, limonki z ziołami typu bazylia czy mięta.
Wyklucz gotowe płatki śniadaniowe typu crunchy, musli czy pseudozbożowe słodzone kuleczki i inne – zawierające cukier, syropy zbożowe, sztuczny miód, mąkę, aromaty, tłuszcze utwardzone, suszone kandyzowane owoce konserwowane tlenkiem siarki, słodkie polewy, co sprzyja próchnicy i nadwadze.
Zamiast tego stwórz własną mieszankę opartą na naturalnych płatkach wielozbożowych – owsianych, gryczanych, żytnich, orkiszowych, otrębach, orzechach (włoskich, laskowych, nerkowca, brazylijskich) i pestkach dyni oraz nasionach lnu, słonecznika i owocach suszonych, ale niesłodzonych i niesiarkowanych – owoce goi, porzeczki, liofilizowane truskawki, suszone morele, daktyle, figi.
Wyklucz białą wysokoprzetworzoną mąkę pszenną rafinowaną pozbawioną wszelkich wartości odżywczych oraz produktów z niej wytwarzanych, jak pieczywo, bułki, makarony, kluski itp.
Zamiast tego używaj mąk razowych z pełnego ziarna, bogatych w witaminy i minerały – orkiszową, gryczaną, żytnią, graham, owsianą oraz pieczywa wypiekanego na naturalnym zakwasie bez spulchniaczy. Niech w twojej kuchni królują grube kasze – gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana, krakowska czy orkiszowa. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów oraz wsparcie układu trawiennego i mikrobiomu.
*Omijaj „niby” zdrowe produkty light, fit *– wysokoprzetworzone batoniki, płatki, ciastka – są często nafaszerowane zagęstnikami i zamiennikami tłuszczu, przyzwyczajają żołądek do większych porcji, często mają bardzo dużo węglowodanów, wypełniaczy i cukru oraz uczą złego nawyku podjadania między posiłkami. Zamiast tego wybieraj jako przekąski nieprzetworzone orzechy, pestki dyni, słonecznika oraz surowe warzywa i świeże owoce.
Przechowuj żywność w przystosowanych do tego opakowaniach, na odpowiednich półkach w lodówce i nie za długo. Wykorzystuj pakowanie próżniowe, mrożenie, pasteryzowanie, aby nie marnować jedzenia
Zamień smażenie na duszenie - najlepiej na patelni z powłoką ceramiczną lub gotowanie na parze – proces smażenia prowadzi do degradacji lipidów i powstania szeregu związków niekorzystnych dla zdrowia człowieka.
Wprowadź do swojego menu warzywa strączkowe – ciecierzycę, soczewicę, fasolę. To świetne źródło białka roślinnego, z którego możesz robić warzywne gulasze, kotlety czy pasty na kanapki. Wyrzucaj produkty spleśniałe lub nadgniłe – nigdy nie zdejmuj kożucha pleśni z dżemu lub nie odkrawaj spleśniałej części warzyw. Wytwarza ona bowiem groźne mikotoksyny (m.in. aflatoksyny i ochratoksyny A), których nie usuwa nawet obróbka termiczna. Są szczególnie groźne dla dzieci i kobiet w ciąży, działają toksycznie na wątrobę, nerki, układ nerwowy oraz wykazują silne działanie rakotwórcze.