WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Nalewka z kurek, czyli kurkówka. Poznaj przepis na napój idealny na jesienne wieczory

Nalewka z kurek? Choć brzmi dziwnie, taka nalewka jest bardzo zdrowa i warto spożywać ją przed snem. Mimo że zazwyczaj pijemy nalewki owocowe, ziołowe lub korzenne, warto spróbować kurkówki, czyli nalewki z kurek.

aDomowa nalewka z kurek
Źródło zdjęć: © Getty Images

Polacy pokochali zbieranie grzybów. To nasz drugi "sport narodowy", tuż po grillowaniu. Grzyby przede wszystkim suszymy, dodajemy do zup, sosów czy mięs. A gdyby pójść o krok dalej i przygotować z nich nalewkę? W tym przypadku świetnie sprawdzą się kurki, które możemy zbierać od czerwca do listopada, ale to właśnie teraz jest ich najwięcej. Często nazywane są pieprznikiem jadalnym. Są źródłem witaminy C. Zawierają również dużo potasu i witaminy D.

Jak wykorzystać kurki?

Kurki świetnie komponują się z jajecznicą oraz makronami. Okazuje się również, że gdy połączymy je z alkoholem, powstaje prozdrowotna nalewka, która podwyższa odporność i ma właściwości antypasożytnicze. Brzmi dziwnie, ale od wieków kurki były stosowane jako lek na pasożyty, ponieważ zawierają hitinmannozę.

Kurkówka, czyli domowa nalewka z grzybów

Zapomnijcie więc o klasycznych nalewkach. W Polsce szczególnie popularne są owocowe – pigwówka, wiśniówka, morelówka, a także nalewka miodowa oraz ziołowa. Przede wszystkim benedyktynka, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Niektórzy wybierają korzenne, takie jak imbirówka czy kardamonka. Rzadziej spotykana jest lipówka lub kukułka. Zgodnie ze staropolską tradycją do mięs podaje się nalewki półwytrawne i półsłodkie. My proponujemy wam nalewkę z kurek, którą warto pić przed snem.

Nalewka z kurek – składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 0,5 l spirytusu
  • ostra papryczka chilli

Przepis:

Świeże kurki należy opłukać pod zimną wodą i oczyścić. Przełożyć do słoika. Chilli pokroić w drobne paski i wrzucić do naczynia. Następnie rozpuścić miód. Przelać do słoika. Całość zalać spirytusem. Słoik odstawić na co najmniej 2 tygodnie do chłodnego i ciemnego miejsca. Nalewka jest gotowa, gdy grzyby opadną na dno słoika. Następnie należy ją przefiltrować i zlać do szczelnego naczynia. Odsączone grzyby można zużyć do mięsa lub kapusty. Czystą nalewkę odstawić jeszcze na miesiąc do chłodnego miejsca. Pić po jednej łyżeczce przed snem.

Sezon na kurki. Oto co możesz przygotować z nich w kuchni

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru