Nalewka z kurek, czyli kurkówka. Poznaj przepis na napój idealny na jesienne wieczory
Nalewka z kurek? Choć brzmi dziwnie, taka nalewka jest bardzo zdrowa i warto spożywać ją przed snem. Mimo że zazwyczaj pijemy nalewki owocowe, ziołowe lub korzenne, warto spróbować kurkówki, czyli nalewki z kurek.
Polacy pokochali zbieranie grzybów. To nasz drugi "sport narodowy", tuż po grillowaniu. Grzyby przede wszystkim suszymy, dodajemy do zup, sosów czy mięs. A gdyby pójść o krok dalej i przygotować z nich nalewkę? W tym przypadku świetnie sprawdzą się kurki, które możemy zbierać od czerwca do listopada, ale to właśnie teraz jest ich najwięcej. Często nazywane są pieprznikiem jadalnym. Są źródłem witaminy C. Zawierają również dużo potasu i witaminy D.
Jak wykorzystać kurki?
Kurki świetnie komponują się z jajecznicą oraz makronami. Okazuje się również, że gdy połączymy je z alkoholem, powstaje prozdrowotna nalewka, która podwyższa odporność i ma właściwości antypasożytnicze. Brzmi dziwnie, ale od wieków kurki były stosowane jako lek na pasożyty, ponieważ zawierają hitinmannozę.
Kurkówka, czyli domowa nalewka z grzybów
Zapomnijcie więc o klasycznych nalewkach. W Polsce szczególnie popularne są owocowe – pigwówka, wiśniówka, morelówka, a także nalewka miodowa oraz ziołowa. Przede wszystkim benedyktynka, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Niektórzy wybierają korzenne, takie jak imbirówka czy kardamonka. Rzadziej spotykana jest lipówka lub kukułka. Zgodnie ze staropolską tradycją do mięs podaje się nalewki półwytrawne i półsłodkie. My proponujemy wam nalewkę z kurek, którą warto pić przed snem.
Nalewka z kurek – składniki:
- 200 g świeżych kurek
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 0,5 l spirytusu
- ostra papryczka chilli
Przepis:
Świeże kurki należy opłukać pod zimną wodą i oczyścić. Przełożyć do słoika. Chilli pokroić w drobne paski i wrzucić do naczynia. Następnie rozpuścić miód. Przelać do słoika. Całość zalać spirytusem. Słoik odstawić na co najmniej 2 tygodnie do chłodnego i ciemnego miejsca. Nalewka jest gotowa, gdy grzyby opadną na dno słoika. Następnie należy ją przefiltrować i zlać do szczelnego naczynia. Odsączone grzyby można zużyć do mięsa lub kapusty. Czystą nalewkę odstawić jeszcze na miesiąc do chłodnego miejsca. Pić po jednej łyżeczce przed snem.