Domowa nalewka to hit. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób krążenia

Nalewka z szyszek chmielu to naturalny sposób na złagodzenie stresu, bezsenności, problemów trawiennych i dolegliwości menstruacyjnych. Bardzo łatwo ją przygotować.

Szyszki chmielu są idealne na nalewkęSzyszki chmielu są idealne na nalewkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chmiel zwyczajny to pnąca roślina, która prawdopodobnie pochodzi z Chin. Rozprzestrzenił się na półkuli północnej, a w Europie początkowo rósł dziko. Jego uprawa rozpoczęła się w IX wieku w Niemczech. Stożkowate kwiaty, zwane szyszkami, z czasem zrobiły niesamowitą karierę, bo okazały się niezbędne do produkcji piwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Jakie właściwości mają szyszki chmielu?

Szyszki chmielu od dawna są cenione za swoje właściwości lecznicze. Już w starożytnym Rzymie stosowano je jako środek uspokajający oraz na bezsenność, bóle głowy i zębów. Nalewka z suszonych kwiatów chmielu to najłatwiejszy sposób, by przekonać się o niezwykłych właściwościach tej rośliny. Nasi przodkowie sięgali po nią by poradzić sobie z nerwami i psychicznym wyczerpaniem, ułatwiała ona także zasypianie.

Współczesne badania potwierdzają, że szyszki chmielu mają właśnie takie działanie. Do tego dochodzi jeszcze dobry wpływ na układ krążenia, bo szyszki zawierają związki polifenelowe, które go wzmacniają. Z kolei flawonoidy neutralizują wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się komórek i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca.

Kiedy zbierać szyszki chmielu?

Szyszki chmielu zbiera się późnym latem i wczesną jesienią, gdy są bogate w żywice i olejki eteryczne. Po zbiorze suszy się je w temperaturze 60-75 stopni, co pozwala zachować cenne związki. Tak przetworzone szyszki są używane do produkcji piwa, ale można z nich także przygotować nalewkę. Nie trzeba też samodzielnie ich zbierać, bo można je kupić w sklepach zielarskich.

Jak przygotować nalewkę?

Do przygotowania nalewki potrzebujemy 100 g szyszek chmielu, najlepiej w połowie aromatycznych, a w połowie goryczkowych. Wsypujemy je do słoja i zalewamy 500 ml 70 proc. spirytusu. Naczynie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 10-14 dni, codziennie trzeba nim delikatnie potrząsać. Po dwóch tygodniach nalewkę filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek i zakręcamy. Najlepiej, by dojrzewała przez miesiąc.

Nalewkę z szyszek chmielu serwujemy sobie trzy razy dziennie po łyżeczce. W przypadku silnego napięcia nerwowego lub bezsenności można wypić mały kieliszek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości