Domowa nalewka to hit. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób krążenia
Nalewka z szyszek chmielu to naturalny sposób na złagodzenie stresu, bezsenności, problemów trawiennych i dolegliwości menstruacyjnych. Bardzo łatwo ją przygotować.
Chmiel zwyczajny to pnąca roślina, która prawdopodobnie pochodzi z Chin. Rozprzestrzenił się na półkuli północnej, a w Europie początkowo rósł dziko. Jego uprawa rozpoczęła się w IX wieku w Niemczech. Stożkowate kwiaty, zwane szyszkami, z czasem zrobiły niesamowitą karierę, bo okazały się niezbędne do produkcji piwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni
Jakie właściwości mają szyszki chmielu?
Szyszki chmielu od dawna są cenione za swoje właściwości lecznicze. Już w starożytnym Rzymie stosowano je jako środek uspokajający oraz na bezsenność, bóle głowy i zębów. Nalewka z suszonych kwiatów chmielu to najłatwiejszy sposób, by przekonać się o niezwykłych właściwościach tej rośliny. Nasi przodkowie sięgali po nią by poradzić sobie z nerwami i psychicznym wyczerpaniem, ułatwiała ona także zasypianie.
Współczesne badania potwierdzają, że szyszki chmielu mają właśnie takie działanie. Do tego dochodzi jeszcze dobry wpływ na układ krążenia, bo szyszki zawierają związki polifenelowe, które go wzmacniają. Z kolei flawonoidy neutralizują wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się komórek i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca.
Kiedy zbierać szyszki chmielu?
Szyszki chmielu zbiera się późnym latem i wczesną jesienią, gdy są bogate w żywice i olejki eteryczne. Po zbiorze suszy się je w temperaturze 60-75 stopni, co pozwala zachować cenne związki. Tak przetworzone szyszki są używane do produkcji piwa, ale można z nich także przygotować nalewkę. Nie trzeba też samodzielnie ich zbierać, bo można je kupić w sklepach zielarskich.
Jak przygotować nalewkę?
Do przygotowania nalewki potrzebujemy 100 g szyszek chmielu, najlepiej w połowie aromatycznych, a w połowie goryczkowych. Wsypujemy je do słoja i zalewamy 500 ml 70 proc. spirytusu. Naczynie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 10-14 dni, codziennie trzeba nim delikatnie potrząsać. Po dwóch tygodniach nalewkę filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek i zakręcamy. Najlepiej, by dojrzewała przez miesiąc.
Nalewkę z szyszek chmielu serwujemy sobie trzy razy dziennie po łyżeczce. W przypadku silnego napięcia nerwowego lub bezsenności można wypić mały kieliszek.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.