Babcina nalewka - lek na wszelkie dolegliwości

Nalewki kojarzą się zwykle z wizytą u babci lub dziadka. Gdy na popołudniową herbatę wpada do nich rodzina, każdy do domowego ciasta dostaje też kieliszek nalewki. Czy to rozpusta? A może domowe nalewki powinniśmy traktować trochę jak lekarstwo? Czym tak naprawdę są i jak wpływają na nasze zdrowie tłumaczy dietetyk Sandra Nowacka-Jaskólska z Kliniki Invicta w Warszawie.

Babcina nalewka - lek na wszelkie dolegliwości
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

- Czym tak naprawdę jest słodka nalewka?

- W najprostszych słowach to płynny, niezagęszczony roślinny wyciąg alkoholowy. Nalewki sporządzane są poprzez ekstrakcję, czyli wyodrębnianie odpowiednio przygotowanych surowców (zioła, owoce) za pomocą rozpuszczalników. Najczęściej stosowanym rozpuszczalnikiem jest roztwór etanolu i wody w odpowiednich stosunkach, zależnych od rodzaju nalewki.

- Wygląda to trochę na pracę w laboratorium.

- Rośliny zawierają wiele związków chemicznych, wykorzystywanych w produkcji leków (np. alkaloidy, glikozydy, garbniki i inne). Produkcję nalewek obrazowo można przedstawić jako wyodrębnienie z roślin za pomocą rozpuszczalnika związków czynnych mających wpływ na nasze zdrowie. Stosunkowo prosty sposób ich przygotowania, niewymagający często specjalistycznego sprzętu, powoduje, że oprócz produkcji w przemyśle farmaceutycznym i zielarskim, nalewki produkowane są w warunkach domowych.

- Nalewki zawierają alkohol. Nasuwa się więc pytanie, czy mogą pozytywnie oddziaływać na samopoczucie i być wartościowym elementem diety?

- Według niektórych źródeł historia nalewek sięga okresu Hipokratesa, który do mieszaniny wina i miodu dodawał różne zioła. Gdy zorientowano się, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół zaczęto wykorzystywać to połączenie w leczeniu różnych schorzeń oraz w profilaktyce. Mówiąc o historii nalewek należy wspomnieć o XVII-wiecznym francuskim Charteuse, o „Benedyktynce” produkowanej przez benedyktynów z Normandii, którzy stosowali ją na „wszelkie dolegliwości”. Jedną z bardziej znanych i stosowanych do dzisiaj nalewek wykorzystujących siłę ziół jest czeska Becherovka, pita w odpowiedniej ilości dla lepszego trawienia. O wartości i właściwościach leczniczych nalewek świadczy fakt, że większość z nich powinna być przygotowywana zgodnie z wymogami zapisanymi w farmakopei, będącej pewnego rodzaju kodeksem aptecznym.

- W jakich ilościach można spożywać nalewkę bez szkody dla zdrowia?

- Każda nalewka wykorzystywana w lecznictwie jest traktowana właściwie jak lek, czyli powinny być pewne wskazania do jej zażywania oraz sposobu dawkowania. Tylko odpowiednia ilość ma działanie lecznicze - za mała dawka może być zbyt słaba, natomiast zbyt duża może być szkodliwa, a nawet niebezpieczna dla zdrowia. Często w przypadku ziołowych leków, ich skład i dawkowanie ewoluowały przez wiele pokoleń, a efekty ich działanie było spisywane w księgach. Dopiero dzięki takiej wiedzy można było określić, jaka ilość jest najodpowiedniejsza dla zdrowia. Dziś nalewki lecznicze dostępne w aptekach czy zielarniach są przygotowywane w odpowiedni (faramkopealny) sposób wraz z dokładnie wyliczoną ilością substancji aktywnych, przez co szczegółowo określone jest ich najodpowiedniejsze dawkowanie.

Najczęściej wykorzystywane są nalewki:
• Na sen i uspokojenie - łagodzą stany nerwicowe, poprawiają złe samopoczucie, pomagają się wyciszyć i ułatwiają zaśnięcie, np. z melisy, z kozłka lekarskiego, z głogu, z gałki muszkatołowej, z lawendy, z miłka wiosennego, z opium.
• Na przeziębienie - rozgrzewają, obniżają gorączkę, działają napotnie, łagodzą kaszel i chrypkę, np. z czarnej porzeczki, z malin, z dziewanny, z czosnku, z róży, z aronii i wiele innych.
• Na wzmocnienie - pobudzają apetyt, dodają energii i sił, np. z pędów marzanny wonnej, z bzu czarnego, z herbaty z dodatkiem cynamonu, z owoców z dzikiej róży, także z czosnku.
• Na trawienie - wzmacniają wydzielanie “soków trawiennych”, działają rozkurczowo na ból brzucha, zmniejszają wzdęcia, likwidują zgagę, np. z mięty pieprzowej, jałowcowa, jarzębiny, z pieprzu czarnego lub białego, z kminku, anyżu, pokrzywy, ostropestu plamistego, chmielu i wielu innych surowców.

- Nalewki często piją osoby w starszym wieku. Czy to dobrze? Jakie są przeciwwskazania do picia takich trunków?

- Należy pamiętać, że oprócz wskazań, nalewki mogą mieć także przeciwwskazania. Przyjmując stale jakiekolwiek leki, rozpoczęcie zażywania nalewek powinniśmy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ w przypadku wielu schorzeń i chorób niektóre (nie wszystkie) nalewki mogą być niewskazane. Osoby uczulone na rośliny czy owoce muszą unikać spożywania nalewek, w których składzie one występują. Pamiętajmy o alkoholu, będącym głównym składnikiem nalewki, a który jest przeciwwskazany w chorobach wątroby, alkoholizmie czy chorobach serca. Jego obecność sprawia, że kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci nie mogą wykorzystywać nalewek w swojej diecie. Przeciwwskazania do picia ziołowych trunków dotyczą wszystkich bez względu na wiek.

- Z jakich produktów nalewki są najlepsze dla zdrowia? W jakie substancje są bogate?

- Ogromna ilość dostępnych na rynku nalewek oraz przepisów na domowe trunki, sprawia, że prawie każdy może praktykować ich spożycie w swojej codziennej diecie, w zależności od potrzeb. Trudno zatem określić z jakich ziół i owoców są najzdrowsze nalewki, ponieważ są stosowane w różnych celach farmakologicznych. Wartość odżywcza danej nalewki zależna jest od tego z jakich owoców, ziół oraz jakim sposobem została przygotowana.

ml/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek