Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?

Nalewka aroniowa to doskonały trunek na jesienne i zimowe wieczory. Poprawia nastrój, rozgrzewa oraz doskonale wpływa na pracę serca.

Nalewka z aroniiNalewka aroniowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Aronia - właściwości zdrowotne

W owocach aronii jest najwięcej procyjanidów, czyli tanin. Wykazują one silne działanie ściągające, dlatego mogą być stosowane przeciw obrzękom oraz krwawieniu w przypadku drobnych skaleczeń. Są również bardzo skuteczne w leczeniu biegunki, zatruć pokarmowych oraz choroby wrzodowej. Należy jednak pamiętać, że w dużych ilościach drażnią przewód pokarmowy, a ich metabolizm jest toksyczny dla wątroby.

25 proc. wszystkich polifenoli aronii stanowią antocyjany - to one wpływają na barwę owoców, a ich stężenie jest tak duże, że nawet dwudziestokrotnie rozcieńczony sok nadal ma niebieskoróżową barwę. Antocyjany uwalniają tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, hamują także zlepianie się płytek krwi, czyli tworzenie blaszek miażdżycowych. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi poprzez regulację poziomu hormonu angiotensyny. Są więc szczególnie polecane osobom z chorobą wieńcową, miażdżycą czy nadciśnieniem. Korzystnie działają również na poziom glukozy i insuliny.

Aronia - zapomniany superowoc

Udowodniona jest również skuteczność aronii w profilaktyce raka jelita grubego, a być może również raka piersi. Owoce zmniejszają także skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych. Obecność litu działa uspokajająco i antydepresyjnie.

Nalewka z aronii - przepis

Składniki:

  • 450 liści z wiśni
  • 1,5 kg aronii
  • 3 litry wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • 1 litr i szklanka spirytusu

Przygotowanie:

  1. Liście wiśni ułożyć na dnie garnka, na liście wsypać aronię i zalać 3 litrami wody. Wszystko zagotować i zostawić na 15 minut na malutkim gazie.
  2. Odcedzić, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać, by cukier się rozpuścił. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Kiedy sok jest już zimny, wlać powoli spirytus i wymieszać.
  4. Rozlać do czystych butelek, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na min. 3-4 tygodnie.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast