Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?

Nalewka aroniowa to doskonały trunek na jesienne i zimowe wieczory. Poprawia nastrój, rozgrzewa oraz doskonale wpływa na pracę serca.

Nalewka z aroniiNalewka aroniowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Aronia - właściwości zdrowotne

W owocach aronii jest najwięcej procyjanidów, czyli tanin. Wykazują one silne działanie ściągające, dlatego mogą być stosowane przeciw obrzękom oraz krwawieniu w przypadku drobnych skaleczeń. Są również bardzo skuteczne w leczeniu biegunki, zatruć pokarmowych oraz choroby wrzodowej. Należy jednak pamiętać, że w dużych ilościach drażnią przewód pokarmowy, a ich metabolizm jest toksyczny dla wątroby.

25 proc. wszystkich polifenoli aronii stanowią antocyjany - to one wpływają na barwę owoców, a ich stężenie jest tak duże, że nawet dwudziestokrotnie rozcieńczony sok nadal ma niebieskoróżową barwę. Antocyjany uwalniają tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, hamują także zlepianie się płytek krwi, czyli tworzenie blaszek miażdżycowych. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi poprzez regulację poziomu hormonu angiotensyny. Są więc szczególnie polecane osobom z chorobą wieńcową, miażdżycą czy nadciśnieniem. Korzystnie działają również na poziom glukozy i insuliny.

Aronia - zapomniany superowoc

Udowodniona jest również skuteczność aronii w profilaktyce raka jelita grubego, a być może również raka piersi. Owoce zmniejszają także skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych. Obecność litu działa uspokajająco i antydepresyjnie.

Nalewka z aronii - przepis

Składniki:

  • 450 liści z wiśni
  • 1,5 kg aronii
  • 3 litry wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • 1 litr i szklanka spirytusu

Przygotowanie:

  1. Liście wiśni ułożyć na dnie garnka, na liście wsypać aronię i zalać 3 litrami wody. Wszystko zagotować i zostawić na 15 minut na malutkim gazie.
  2. Odcedzić, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać, by cukier się rozpuścił. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Kiedy sok jest już zimny, wlać powoli spirytus i wymieszać.
  4. Rozlać do czystych butelek, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na min. 3-4 tygodnie.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości