Przewodnik po domowych nalewkach. O, czym należy pamiętać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Garść praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Nalewki, czyli alkoholowe wyciągi z owoców i ziół to typowo polska specjalność. Ich przygotowanie wymaga nieco wprawy, jednak warto eksperymentować. Zamknięte w butelce smaki lata będą doskonałym towarzyszem nadchodzących jesiennych i zimowych wieczorów. Nalewki rozgrzewają i poprawiają humor. Zapytaliśmy eksperta, o czym należy pamiętać podczas produkcji domowych nalewek.

Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa

/ 6Z czego można robić nalewki?

Obraz
© Shutterstock.com

Gama smaków jest bardzo szeroka. To, jakie wybierzemy owoce, zależy tak naprawdę jedynie od naszych preferencji. Do wyboru mamy np. wiśnie, śliwki, gruszki, jabłka, truskawki, maliny, morele, jagody, czereśnie, jeżyny, porzeczki, cytryny, pomarańcze, a także tarninę, jarzębinę, pigwę, czarny bez, dziką różę czy aronię. Owoce możemy również łączyć. - Starajmy się zawsze wybierać te, które są dostępne w danym sezonie np. truskawki w czerwcu, a pomarańcze w styczniu, by były świeże. Można również użyć mrożonych owoców. Na naszym fanpage'u w kalendarzu zawsze podajemy, czego można użyć w danym miesiącu – mówi Mikael Dudzik, który prowadzi fanpage Nalewki na Facebooku. Owoce powinny być dojrzałe, soczyste, bez oznak pleśni czy zepsucia. Przed użyciem płuczemy je i dokładnie osuszamy. Większe kroimy na kawałki, usuwamy też pestki. Tarninę czy jarzębinę należy wcześniej zamrozić, by pozbyć się goryczki.

/ 6Moc nalewki

Obraz
© Shutterstock.com

Do wyboru mamy mocne nalewki, które zawierają nawet 70 proc. alkoholu, średnie – 40-45 proc. oraz słabe - około 25 proc. Owoce zalewamy spirytusem lub wódką. - Alkohol kupujemy w sklepie, z banderolą, by uniknąć podróbek. Powinien mieć maksymalnie 70 proc. Spirytus o wyższej mocy nie jest wskazany, ponieważ zabije walory smakowe użytych składników – tłumaczy ekspert. Smak i aromat domowego trunku możemy wzbogacić poprzez dolanie koniaku, rumu czy brandy.

/ 6Sztuka doprawiania

Obraz
© 123RF.COM

Do owocowych nalewek możemy dodawać zioła i przyprawy. - Wszystko zależy od przepisu lub naszej fantazji. Nalewki to sztuka eksperymentowania – mówi Mikael Dudzik. Pamiętajmy jednak, by używać produktów jak najlepszej jakości. Nie przesadzajmy również z ich ilością. Mają one bowiem podkreślić smak owoców, a nie go zdominować. Do wyboru mamy cynamon, goździki, anyż, wanilię, gałkę muszkatołową, kardamon, ziele angielskie, liście laurowe, skórkę cytrynową lub pomarańczową, imbir, a nawet papryczki chili. Świetnym dodatkiem są także zioła ogrodowe – mięta, melisa, lawenda, rozmaryn, jałowiec.

/ 6Potrzebny sprzęt

Obraz
© Shutterstock.com

Akcesoria potrzebne do produkcji domowych nalewek znajdziemy w naszej kuchni. Przede wszystkim musimy się rozejrzeć za dużym naczyniem – słojem, gąsiorem lub balonem. - Przyda się również gęste sito. Możemy je zastąpić gazą lub płótnem (lnianym, bawełnianym). Do filtrowania trunku warto wykorzystać papierowe filtry do kawy. By odcedzić sok, warto też sięgnąć po prasę do owoców. Gotowe nalewki przelewamy do butelek, najlepiej z ciemnego szkła – radzi Mikael Dudzik.

/ 6Przechowywanie

Obraz
© Shutterstock.com

Nalewka im starsza, tym lepsza. Dlatego też powinniśmy uzbroić się w cierpliwość. Trunek dojrzewa w dwóch etapach. Pierwszy trwa od kilku dni do kilkunastu tygodni. Owoce zalane alkoholem warto odstawić w ciepłe miejsce, by surowiec oddał to, co najcenniejsze. Po tym czasie odcedzamy i filtrujemy nalewkę. Wtedy zaczyna się drugi etap. Czas leżakowania wynosi minimum trzy miesiące. - Nalewki najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym miejscu np. w piwnicy, w pozycji stojącej. Niektóre np. z tarniny, pełnię smaku osiągają dopiero po kilku latach – mówi ekspert.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany