7 pysznych przepisów na poziomki

Zachwycają delikatnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Goszczą na naszych stołach od wieków, choć dziś są znacznie mniej popularne od swojej kuzynki – truskawki. Najwięcej walorów kulinarnych mają dziko rosnące poziomki, które latem możemy zbierać na nasłonecznionych leśnych polanach. Co z nich przyrządzić?

PoziomkiNie przegap sezonu na poziomki
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa poziomkowa

Sezon poziomkowy trwa dość krótko, dlatego warto go dobrze wykorzystać, choćby przyrządzając pyszną i orzeźwiającą zupę, która na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, choć ze względu na dodatek alkoholu nie jest to przysmak dla dzieci.

Litr umytych poziomek przecieramy przez sito, mieszamy z cukrem (4-5 płaskie łyżki) oraz słodką śmietanką (750 ml), a następnie dobrze schładzamy. Przed podaniem dodajemy pół szklanki słodkiego wina. Jeszcze raz mieszamy i rozlewamy na talerze. Zupa poziomkowa świetnie smakuje ze słodkimi grzankami, biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami.

Lody poziomkowe

W sklepach pojawiają się czasem lody o smaku poziomkowym, jednak w ich składzie znajdziemy tylko śladowe ilości leśnych owoców. Dlatego pyszny deser lepiej przygotować samodzielnie. Jak to zrobić?

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Poziomki (szklankę) myjemy, pozbawiamy szypułek, po czym miksujemy z mlekiem (pół szklanki). Dodajemy do nich ubitą śmietanę 36-procentową (100 ml) oraz żółtko utarte wcześniej z cukrem (mniej niż pół szklanki). Wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, którą przelewamy do miski i schładzamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy poziomkową masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Po 2-3 godzinach lody są gotowe.

Sałatka z poziomkami

Do sałatki najczęściej dodajemy rozmaite warzywa, zapominając, że w tego typu daniach świetnie sprawdzą się również owoce, chociażby poziomki.

Bazą tej pysznej potrawy będzie wątróbka drobiowa (ok. 30 dag), którą oczyszczamy i smażymy. Gdy wystygnie przekładamy do salaterki, posypujemy liśćmi szpinaku, umytymi i odszypułkowanymi poziomkami (pół szklanki), płatkami parmezanu (albo kawałkami sera pleśniowego czy fety), pestkami dyni lub słonecznika oraz dresingiem z oliwy i octu balsamicznego. Podajemy np. ze świeżą bagietką.

Konfitury poziomkowe

Smaczne i aromatyczne poziomki znakomicie nadają się na rozmaite przetwory, na przykład pyszne konfitury.

W garnku zagotowujemy 30 ml wody, do której dodajemy 30 dag cukru i gotujemy aż do uzyskania syropu. Po wystygnięciu zalewamy nim umyte poziomki (kilogram), zostawiamy na 12 godzin, a następnie smażymy, nie dłużej niż 10-15 minut. Konfiturę pozostawiamy na kolejne 12 godzin w salaterce, po czym przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Sorbet poziomkowy

Poziomki świetnie komponują się z alkoholem, choćby z szampanem. Z tych produktów w gorący, letni dzień możemy przygotować sorbet według przepisu Magdy Gessler.

Poziomki
© 123RF

Zadanie jest proste. Najpierw gotujemy syrop z cukru (3/4 szklanki) i szampana (pół szklanki), studzimy, po czym miksujemy z poziomkami (3 szklanki), szampanem (pół szklanki) oraz sokiem pomarańczowym (3 łyżki). Umieszczamy w zamrażalniku na około pół godziny.

Galaretka poziomkowa

Szukasz pomysłu na prosty, smaczny deser? Sięgnij po poziomki i przygotuj z nich orzeźwiającą galaretkę.

40 dag owoców należy opłukać i obrać z szypułek. Następnie zagotowujemy wodę (dwie szklanki), w której rozpuszczamy cukier (15 dag). Wrzucamy poziomki i podgrzewamy przez 5 minut na małym ogniu (nie dopuszczając do zagotowania). Owoce przekładamy do pucharków, zaś syrop łączymy z żelatyną (2 dag) namoczoną w zimnej wodzie. Zagotowujemy, dodajemy do smaku trochę soku z cytryny, po czym zalewamy poziomki i pozostawiamy galaretkę do wystygnięcia. Deser serwujemy z domową bitą śmietaną ­(wystarczy ubić 500 ml śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego).

Nalewka z poziomek

Chcesz poczuć smak lata w chłodne jesienne lub zimowe wieczory? Pomoże w tym nalewka z poziomek.

Kilogram dojrzałych owoców przebierajmy, myjemy i pozbawiamy szypułek, po czym przekładamy do dużego słoja i lekko rozgniatamy, a następnie zalewamy wódką (pół litra) i spirytusem (taka sama ilość). Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach zlewamy nalewkę przez bibułę filtracyjną i łączymy ze schłodzonym syropem przygotowanym z wody (200 ml) i cukru (50 dag). Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Przelewamy do butelek, które szczelnie korkujemy i umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej na 3-4 miesiące.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru