7 pysznych przepisów na poziomki

Zachwycają delikatnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Goszczą na naszych stołach od wieków, choć dziś są znacznie mniej popularne od swojej kuzynki – truskawki. Najwięcej walorów kulinarnych mają dziko rosnące poziomki, które latem możemy zbierać na nasłonecznionych leśnych polanach. Co z nich przyrządzić?

PoziomkiNie przegap sezonu na poziomki
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa poziomkowa

Sezon poziomkowy trwa dość krótko, dlatego warto go dobrze wykorzystać, choćby przyrządzając pyszną i orzeźwiającą zupę, która na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, choć ze względu na dodatek alkoholu nie jest to przysmak dla dzieci.

Litr umytych poziomek przecieramy przez sito, mieszamy z cukrem (4-5 płaskie łyżki) oraz słodką śmietanką (750 ml), a następnie dobrze schładzamy. Przed podaniem dodajemy pół szklanki słodkiego wina. Jeszcze raz mieszamy i rozlewamy na talerze. Zupa poziomkowa świetnie smakuje ze słodkimi grzankami, biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami.

Lody poziomkowe

W sklepach pojawiają się czasem lody o smaku poziomkowym, jednak w ich składzie znajdziemy tylko śladowe ilości leśnych owoców. Dlatego pyszny deser lepiej przygotować samodzielnie. Jak to zrobić?

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Poziomki (szklankę) myjemy, pozbawiamy szypułek, po czym miksujemy z mlekiem (pół szklanki). Dodajemy do nich ubitą śmietanę 36-procentową (100 ml) oraz żółtko utarte wcześniej z cukrem (mniej niż pół szklanki). Wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, którą przelewamy do miski i schładzamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy poziomkową masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Po 2-3 godzinach lody są gotowe.

Sałatka z poziomkami

Do sałatki najczęściej dodajemy rozmaite warzywa, zapominając, że w tego typu daniach świetnie sprawdzą się również owoce, chociażby poziomki.

Bazą tej pysznej potrawy będzie wątróbka drobiowa (ok. 30 dag), którą oczyszczamy i smażymy. Gdy wystygnie przekładamy do salaterki, posypujemy liśćmi szpinaku, umytymi i odszypułkowanymi poziomkami (pół szklanki), płatkami parmezanu (albo kawałkami sera pleśniowego czy fety), pestkami dyni lub słonecznika oraz dresingiem z oliwy i octu balsamicznego. Podajemy np. ze świeżą bagietką.

Konfitury poziomkowe

Smaczne i aromatyczne poziomki znakomicie nadają się na rozmaite przetwory, na przykład pyszne konfitury.

W garnku zagotowujemy 30 ml wody, do której dodajemy 30 dag cukru i gotujemy aż do uzyskania syropu. Po wystygnięciu zalewamy nim umyte poziomki (kilogram), zostawiamy na 12 godzin, a następnie smażymy, nie dłużej niż 10-15 minut. Konfiturę pozostawiamy na kolejne 12 godzin w salaterce, po czym przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Sorbet poziomkowy

Poziomki świetnie komponują się z alkoholem, choćby z szampanem. Z tych produktów w gorący, letni dzień możemy przygotować sorbet według przepisu Magdy Gessler.

Poziomki
© 123RF

Zadanie jest proste. Najpierw gotujemy syrop z cukru (3/4 szklanki) i szampana (pół szklanki), studzimy, po czym miksujemy z poziomkami (3 szklanki), szampanem (pół szklanki) oraz sokiem pomarańczowym (3 łyżki). Umieszczamy w zamrażalniku na około pół godziny.

Galaretka poziomkowa

Szukasz pomysłu na prosty, smaczny deser? Sięgnij po poziomki i przygotuj z nich orzeźwiającą galaretkę.

40 dag owoców należy opłukać i obrać z szypułek. Następnie zagotowujemy wodę (dwie szklanki), w której rozpuszczamy cukier (15 dag). Wrzucamy poziomki i podgrzewamy przez 5 minut na małym ogniu (nie dopuszczając do zagotowania). Owoce przekładamy do pucharków, zaś syrop łączymy z żelatyną (2 dag) namoczoną w zimnej wodzie. Zagotowujemy, dodajemy do smaku trochę soku z cytryny, po czym zalewamy poziomki i pozostawiamy galaretkę do wystygnięcia. Deser serwujemy z domową bitą śmietaną ­(wystarczy ubić 500 ml śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego).

Nalewka z poziomek

Chcesz poczuć smak lata w chłodne jesienne lub zimowe wieczory? Pomoże w tym nalewka z poziomek.

Kilogram dojrzałych owoców przebierajmy, myjemy i pozbawiamy szypułek, po czym przekładamy do dużego słoja i lekko rozgniatamy, a następnie zalewamy wódką (pół litra) i spirytusem (taka sama ilość). Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach zlewamy nalewkę przez bibułę filtracyjną i łączymy ze schłodzonym syropem przygotowanym z wody (200 ml) i cukru (50 dag). Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Przelewamy do butelek, które szczelnie korkujemy i umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej na 3-4 miesiące.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny