7 pysznych przepisów na poziomki

Zachwycają delikatnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Goszczą na naszych stołach od wieków, choć dziś są znacznie mniej popularne od swojej kuzynki – truskawki. Najwięcej walorów kulinarnych mają dziko rosnące poziomki, które latem możemy zbierać na nasłonecznionych leśnych polanach. Co z nich przyrządzić?

PoziomkiNie przegap sezonu na poziomki
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa poziomkowa

Sezon poziomkowy trwa dość krótko, dlatego warto go dobrze wykorzystać, choćby przyrządzając pyszną i orzeźwiającą zupę, która na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, choć ze względu na dodatek alkoholu nie jest to przysmak dla dzieci.

Litr umytych poziomek przecieramy przez sito, mieszamy z cukrem (4-5 płaskie łyżki) oraz słodką śmietanką (750 ml), a następnie dobrze schładzamy. Przed podaniem dodajemy pół szklanki słodkiego wina. Jeszcze raz mieszamy i rozlewamy na talerze. Zupa poziomkowa świetnie smakuje ze słodkimi grzankami, biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami.

Lody poziomkowe

W sklepach pojawiają się czasem lody o smaku poziomkowym, jednak w ich składzie znajdziemy tylko śladowe ilości leśnych owoców. Dlatego pyszny deser lepiej przygotować samodzielnie. Jak to zrobić?

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Poziomki (szklankę) myjemy, pozbawiamy szypułek, po czym miksujemy z mlekiem (pół szklanki). Dodajemy do nich ubitą śmietanę 36-procentową (100 ml) oraz żółtko utarte wcześniej z cukrem (mniej niż pół szklanki). Wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, którą przelewamy do miski i schładzamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy poziomkową masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Po 2-3 godzinach lody są gotowe.

Sałatka z poziomkami

Do sałatki najczęściej dodajemy rozmaite warzywa, zapominając, że w tego typu daniach świetnie sprawdzą się również owoce, chociażby poziomki.

Bazą tej pysznej potrawy będzie wątróbka drobiowa (ok. 30 dag), którą oczyszczamy i smażymy. Gdy wystygnie przekładamy do salaterki, posypujemy liśćmi szpinaku, umytymi i odszypułkowanymi poziomkami (pół szklanki), płatkami parmezanu (albo kawałkami sera pleśniowego czy fety), pestkami dyni lub słonecznika oraz dresingiem z oliwy i octu balsamicznego. Podajemy np. ze świeżą bagietką.

Konfitury poziomkowe

Smaczne i aromatyczne poziomki znakomicie nadają się na rozmaite przetwory, na przykład pyszne konfitury.

W garnku zagotowujemy 30 ml wody, do której dodajemy 30 dag cukru i gotujemy aż do uzyskania syropu. Po wystygnięciu zalewamy nim umyte poziomki (kilogram), zostawiamy na 12 godzin, a następnie smażymy, nie dłużej niż 10-15 minut. Konfiturę pozostawiamy na kolejne 12 godzin w salaterce, po czym przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Sorbet poziomkowy

Poziomki świetnie komponują się z alkoholem, choćby z szampanem. Z tych produktów w gorący, letni dzień możemy przygotować sorbet według przepisu Magdy Gessler.

Poziomki
© 123RF

Zadanie jest proste. Najpierw gotujemy syrop z cukru (3/4 szklanki) i szampana (pół szklanki), studzimy, po czym miksujemy z poziomkami (3 szklanki), szampanem (pół szklanki) oraz sokiem pomarańczowym (3 łyżki). Umieszczamy w zamrażalniku na około pół godziny.

Galaretka poziomkowa

Szukasz pomysłu na prosty, smaczny deser? Sięgnij po poziomki i przygotuj z nich orzeźwiającą galaretkę.

40 dag owoców należy opłukać i obrać z szypułek. Następnie zagotowujemy wodę (dwie szklanki), w której rozpuszczamy cukier (15 dag). Wrzucamy poziomki i podgrzewamy przez 5 minut na małym ogniu (nie dopuszczając do zagotowania). Owoce przekładamy do pucharków, zaś syrop łączymy z żelatyną (2 dag) namoczoną w zimnej wodzie. Zagotowujemy, dodajemy do smaku trochę soku z cytryny, po czym zalewamy poziomki i pozostawiamy galaretkę do wystygnięcia. Deser serwujemy z domową bitą śmietaną ­(wystarczy ubić 500 ml śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego).

Nalewka z poziomek

Chcesz poczuć smak lata w chłodne jesienne lub zimowe wieczory? Pomoże w tym nalewka z poziomek.

Kilogram dojrzałych owoców przebierajmy, myjemy i pozbawiamy szypułek, po czym przekładamy do dużego słoja i lekko rozgniatamy, a następnie zalewamy wódką (pół litra) i spirytusem (taka sama ilość). Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach zlewamy nalewkę przez bibułę filtracyjną i łączymy ze schłodzonym syropem przygotowanym z wody (200 ml) i cukru (50 dag). Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Przelewamy do butelek, które szczelnie korkujemy i umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej na 3-4 miesiące.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥