Niedoceniane mirabelki. Idealne nie tylko na kompot i dżem
Śliwa mirabelka to jedna z odmian śliwy domowej. Roślinie w całej Polsce, zazwyczaj dziko, dzięki czemu zamiast wybrać się na stragan, dorodne owoce można zrywać prosto z gałęzi. Słodkie w smaku mirabelki szczególną popularnością cieszą się we Francji - to w Lotaryngii XIV wieku na masową skalę produkowano pierwsze przetwory na bazie tej śliwki. W Polsce z kolei od kilku sezonów kojarzona jest z polityczną aferą, a przez to niesłusznie pomijana. A to produkt nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Podpowiadamy, jakie cenne składniki skrywa w sobie ten pospolity owoc i co można przygotować z niego w kuchni.
Niesłusznie pomijane śliwki
Śliwa mirabelka to jedna z odmian śliwy domowej. Roślinie w całej Polsce, zazwyczaj dziko, dzięki czemu zamiast wybrać się na stragan, dorodne owoce można zrywać prosto z gałęzi. Słodkie w smaku mirabelki szczególną popularnością cieszą się we Francji - to w Lotaryngii XIV wieku na masową skalę produkowano pierwsze przetwory na bazie tej śliwki. W Polsce z kolei od kilku sezonów kojarzona jest z polityczną aferą, a przez to niesłusznie pomijana. A to produkt nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Podpowiadamy, jakie cenne składniki skrywa w sobie ten pospolity owoc i co można przygotować z niego w kuchni.
Mirabelki - samo zdrowie
Znajdziemy w niej szereg witamin (C, A, E, K i B6) i składników mineralnych (m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez), a także cenny w codziennej diecie błonnik, który reguluje prace jelit, przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu i na dłużej zapewnia uczucie sytości. Co ważne, te dobroczynne substancje znajdziemy zarówno w świeżych, jak i suszonych owocach.
Mirabelka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne - wymiatając wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie i rozwój nowotworów. Regularne spożywanie tych produktów zmniejsza też ryzyko miażdżycy. Ponadto mirabelki pomagają regulować ciśnienie krwi i działają odstresowująco.
Wybierając mirabelki należy kierować się miejscem, gdzie rośnie drzewo. Okazy tuż obok drogi mogą zawierać bowiem metale ciężkie.
Dżem z mirabelek
Mirabelka daje szerokie pole do popisu w kuchni. Owoce te można jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej. Doskonale nadają się do przetworów: od kompoty przez galaretki po konfitury. Można zrobić z nich także dżemy i nalewkę. Oto kilka przepisów.
Składniki: 2 kg mirabelek, 1 kg cukru.
Sposób przygotowania: przebrane, umyte i wypestkowane owoce przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na wolnym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce puszczą sok, wsypać cukier. Całość zagotować, często mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gorący dżem przekładać do wyparzonych i gorących słoików. Zakręcić i ułożyć dnem do góry.
Tarta z mirabelkami
Składniki na spód: 3 szklanki mąki, 3 łyżki smalcu, 1 łyżka masła, 3 jaja, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 1,5 szklanki cukru, 100 g masła, 2 jajka.
*Sposób przygotowania: *składniki na spód połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie wydrylować umyte owoce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną formę. Masło rozpuścić, podgrzać razem z cukrem. Powstały sos przestudzić. Ubić jajka i połączyć z masą. Wylać na tartę. Piec 35-40 minut w 170 stopniach.
Kompot z mirabelek
*Składniki: *1 kg mirabelek, 1 kg cukru, 4-5 goździków, 250 ml wody, 500 ml spirytusu, 250 ml wódki.
*Sposób przygotowania: *umyte i wypestkowane owoce wsypać do dużego słoja, dodać goździki i zasypać cukrem. Odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsając zawartością. Po tym czasie wlać połowę alkoholu i odstawić nalewkę na 3-4 tygodnie. Zawartość odfiltrować, zachowując płyn i ponownie zalać resztą alkoholu. Po tygodniu ponownie przecedzić, połączyć płyny z pierwszego i drugiego zlewu, przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Owoce można wykorzystać jako dodatek do ciast. Taki napój wspomaga leczenie dolegliwości górnych dróg oddechowych, które objawiają się bólem gardła oraz silnym kaszlem.