Niedoceniane mirabelki. Idealne nie tylko na kompot i dżem

Śliwa mirabelka to jedna z odmian śliwy domowej. Roślinie w całej Polsce, zazwyczaj dziko, dzięki czemu zamiast wybrać się na stragan, dorodne owoce można zrywać prosto z gałęzi. Słodkie w smaku mirabelki szczególną popularnością cieszą się we Francji - to w Lotaryngii XIV wieku na masową skalę produkowano pierwsze przetwory na bazie tej śliwki. W Polsce z kolei od kilku sezonów kojarzona jest z polityczną aferą, a przez to niesłusznie pomijana. A to produkt nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Podpowiadamy, jakie cenne składniki skrywa w sobie ten pospolity owoc i co można przygotować z niego w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Niesłusznie pomijane śliwki

Obraz
© 123RF.COM

Śliwa mirabelka to jedna z odmian śliwy domowej. Roślinie w całej Polsce, zazwyczaj dziko, dzięki czemu zamiast wybrać się na stragan, dorodne owoce można zrywać prosto z gałęzi. Słodkie w smaku mirabelki szczególną popularnością cieszą się we Francji - to w Lotaryngii XIV wieku na masową skalę produkowano pierwsze przetwory na bazie tej śliwki. W Polsce z kolei od kilku sezonów kojarzona jest z polityczną aferą, a przez to niesłusznie pomijana. A to produkt nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Podpowiadamy, jakie cenne składniki skrywa w sobie ten pospolity owoc i co można przygotować z niego w kuchni.

/ 5Mirabelki - samo zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Znajdziemy w niej szereg witamin (C, A, E, K i B6) i składników mineralnych (m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez), a także cenny w codziennej diecie błonnik, który reguluje prace jelit, przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu i na dłużej zapewnia uczucie sytości. Co ważne, te dobroczynne substancje znajdziemy zarówno w świeżych, jak i suszonych owocach.
Mirabelka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne - wymiatając wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie i rozwój nowotworów. Regularne spożywanie tych produktów zmniejsza też ryzyko miażdżycy. Ponadto mirabelki pomagają regulować ciśnienie krwi i działają odstresowująco.
Wybierając mirabelki należy kierować się miejscem, gdzie rośnie drzewo. Okazy tuż obok drogi mogą zawierać bowiem metale ciężkie.

/ 5Dżem z mirabelek

Obraz
© 123RF.COM

Mirabelka daje szerokie pole do popisu w kuchni. Owoce te można jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej. Doskonale nadają się do przetworów: od kompoty przez galaretki po konfitury. Można zrobić z nich także dżemy i nalewkę. Oto kilka przepisów.

Składniki: 2 kg mirabelek, 1 kg cukru.
Sposób przygotowania: przebrane, umyte i wypestkowane owoce przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na wolnym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce puszczą sok, wsypać cukier. Całość zagotować, często mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gorący dżem przekładać do wyparzonych i gorących słoików. Zakręcić i ułożyć dnem do góry.

/ 5Tarta z mirabelkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na spód: 3 szklanki mąki, 3 łyżki smalcu, 1 łyżka masła, 3 jaja, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 1,5 szklanki cukru, 100 g masła, 2 jajka.

*Sposób przygotowania: *składniki na spód połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie wydrylować umyte owoce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną formę. Masło rozpuścić, podgrzać razem z cukrem. Powstały sos przestudzić. Ubić jajka i połączyć z masą. Wylać na tartę. Piec 35-40 minut w 170 stopniach.

/ 5Kompot z mirabelek

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 kg mirabelek, 1 kg cukru, 4-5 goździków, 250 ml wody, 500 ml spirytusu, 250 ml wódki.

*Sposób przygotowania: *umyte i wypestkowane owoce wsypać do dużego słoja, dodać goździki i zasypać cukrem. Odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsając zawartością. Po tym czasie wlać połowę alkoholu i odstawić nalewkę na 3-4 tygodnie. Zawartość odfiltrować, zachowując płyn i ponownie zalać resztą alkoholu. Po tygodniu ponownie przecedzić, połączyć płyny z pierwszego i drugiego zlewu, przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Owoce można wykorzystać jako dodatek do ciast. Taki napój wspomaga leczenie dolegliwości górnych dróg oddechowych, które objawiają się bólem gardła oraz silnym kaszlem.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca