Polskie oliwki. 5 powodów, dla których warto jeść dereń

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Popularne przed wojną, nazywane czasem polskimi oliwkami, owoce derenia jadalnego, obecnie są nieco zapomniane. Szkoda, stanowią bowiem wyjątkowe źródło składników odżywczych. Niewielkich rozmiarów dereń sprawdzi się zarówno jako naturalny lek, jak i składnik zimowych przetworów. Poznajcie więc 5 powodów, dla których warto jeść dereń.

/ 6Jeden z polskich superfood

Obraz
© 123RF

Mimo że od lat dereń rośnie w przydomowych ogrodach, jest stosunkowo nieznanym owocem przegrywającym chociażby z konkurencyjną porzeczką i żurawiną. Warto jednak się nim zainteresować. Pod względem właściwości przewyższa bowiem niejeden popularny owoc. Dereń jest niezwykłym źródłem witaminy C (prawie 200 g w 100 g), a także antyoksydantów oraz żelaza, cynku, wapnia, potasu, magnezu i fosforu.

/ 6Naturalny lek na niedokrwistość

Obraz
© 123RF

Ze względu na dużą zawartość żelaza dereń jest jednym z owoców polecanych osobom chorym na anemię. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza w organizmie, powoduje, że niewielkie owoce derenia powinny być jednym z podstawowych elementów codziennej diety anemików.

/ 6Idealny dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Od wieków owoce derenia były wykorzystywane w medycynie naturalnej jako lek na problemy żołądkowe. Dereń dobrze sprawdzi się też w jadłospisie osób dbających o linię - 100 g tych owoców zawiera zaledwie ok. 50 kalorii. Ponadto zawarte w nich właściwości wspomagają przemianę materii i regulują procesy trawienne. Cenione są też za wspomaganie pracy nerek poprzez działanie moczopędne i oczyszczające.

/ 6Świetny dla osób chorujących na cukrzycę

Obraz
© 123RF

Jest także naturalnym suplementem dla osób cierpiących na cukrzycę. Z związku z tym, że w naturalny sposób pomaga w jej leczeniu, wielu specjalistów poleca wprowadzenie soku z derenia lub surowych owoców do codziennej diety.

/ 6Wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Te niewielkie czerwone owoce znajdą wiele zastosowań w kuchni. Ich cierpki smak znakomicie sprawdzi się w sosach do mięs, a także w domowych przetworach takich jak dżemy, konfitury i kompoty. Możemy także dodawać je do ciast i soków. Owoce derenia często są również wykorzystywane do produkcji alkoholu, czyli dereniówki. Z kolei na Podkarpaciu, gdzie nazywane są polskimi oliwkami, możemy spotkać kiszone owoce derenia z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia