Zdrowie na talerzu
Popularne przed wojną, nazywane czasem polskimi oliwkami, owoce derenia jadalnego, obecnie są nieco zapomniane. Szkoda, stanowią bowiem wyjątkowe źródło składników odżywczych. Niewielkich rozmiarów dereń sprawdzi się zarówno jako naturalny lek, jak i składnik zimowych przetworów. Poznajcie więc 5 powodów, dla których warto jeść dereń.
Jeden z polskich superfood
Mimo że od lat dereń rośnie w przydomowych ogrodach, jest stosunkowo nieznanym owocem przegrywającym chociażby z konkurencyjną porzeczką i żurawiną. Warto jednak się nim zainteresować. Pod względem właściwości przewyższa bowiem niejeden popularny owoc. Dereń jest niezwykłym źródłem witaminy C (prawie 200 g w 100 g), a także antyoksydantów oraz żelaza, cynku, wapnia, potasu, magnezu i fosforu.
Naturalny lek na niedokrwistość
Ze względu na dużą zawartość żelaza dereń jest jednym z owoców polecanych osobom chorym na anemię. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza w organizmie, powoduje, że niewielkie owoce derenia powinny być jednym z podstawowych elementów codziennej diety anemików.
Idealny dla osób na diecie
Od wieków owoce derenia były wykorzystywane w medycynie naturalnej jako lek na problemy żołądkowe. Dereń dobrze sprawdzi się też w jadłospisie osób dbających o linię - 100 g tych owoców zawiera zaledwie ok. 50 kalorii. Ponadto zawarte w nich właściwości wspomagają przemianę materii i regulują procesy trawienne. Cenione są też za wspomaganie pracy nerek poprzez działanie moczopędne i oczyszczające.
Świetny dla osób chorujących na cukrzycę
Jest także naturalnym suplementem dla osób cierpiących na cukrzycę. Z związku z tym, że w naturalny sposób pomaga w jej leczeniu, wielu specjalistów poleca wprowadzenie soku z derenia lub surowych owoców do codziennej diety.
Wachlarz zastosowań
Te niewielkie czerwone owoce znajdą wiele zastosowań w kuchni. Ich cierpki smak znakomicie sprawdzi się w sosach do mięs, a także w domowych przetworach takich jak dżemy, konfitury i kompoty. Możemy także dodawać je do ciast i soków. Owoce derenia często są również wykorzystywane do produkcji alkoholu, czyli dereniówki. Z kolei na Podkarpaciu, gdzie nazywane są polskimi oliwkami, możemy spotkać kiszone owoce derenia z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół.