Polskie oliwki. 5 powodów, dla których warto jeść dereń

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Popularne przed wojną, nazywane czasem polskimi oliwkami, owoce derenia jadalnego, obecnie są nieco zapomniane. Szkoda, stanowią bowiem wyjątkowe źródło składników odżywczych. Niewielkich rozmiarów dereń sprawdzi się zarówno jako naturalny lek, jak i składnik zimowych przetworów. Poznajcie więc 5 powodów, dla których warto jeść dereń.

/ 6Jeden z polskich superfood

Obraz
© 123RF

Mimo że od lat dereń rośnie w przydomowych ogrodach, jest stosunkowo nieznanym owocem przegrywającym chociażby z konkurencyjną porzeczką i żurawiną. Warto jednak się nim zainteresować. Pod względem właściwości przewyższa bowiem niejeden popularny owoc. Dereń jest niezwykłym źródłem witaminy C (prawie 200 g w 100 g), a także antyoksydantów oraz żelaza, cynku, wapnia, potasu, magnezu i fosforu.

/ 6Naturalny lek na niedokrwistość

Obraz
© 123RF

Ze względu na dużą zawartość żelaza dereń jest jednym z owoców polecanych osobom chorym na anemię. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza w organizmie, powoduje, że niewielkie owoce derenia powinny być jednym z podstawowych elementów codziennej diety anemików.

/ 6Idealny dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Od wieków owoce derenia były wykorzystywane w medycynie naturalnej jako lek na problemy żołądkowe. Dereń dobrze sprawdzi się też w jadłospisie osób dbających o linię - 100 g tych owoców zawiera zaledwie ok. 50 kalorii. Ponadto zawarte w nich właściwości wspomagają przemianę materii i regulują procesy trawienne. Cenione są też za wspomaganie pracy nerek poprzez działanie moczopędne i oczyszczające.

/ 6Świetny dla osób chorujących na cukrzycę

Obraz
© 123RF

Jest także naturalnym suplementem dla osób cierpiących na cukrzycę. Z związku z tym, że w naturalny sposób pomaga w jej leczeniu, wielu specjalistów poleca wprowadzenie soku z derenia lub surowych owoców do codziennej diety.

/ 6Wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Te niewielkie czerwone owoce znajdą wiele zastosowań w kuchni. Ich cierpki smak znakomicie sprawdzi się w sosach do mięs, a także w domowych przetworach takich jak dżemy, konfitury i kompoty. Możemy także dodawać je do ciast i soków. Owoce derenia często są również wykorzystywane do produkcji alkoholu, czyli dereniówki. Z kolei na Podkarpaciu, gdzie nazywane są polskimi oliwkami, możemy spotkać kiszone owoce derenia z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę