Owoce czarnego bzu. Niezastąpione na pierwsze chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© iStock.com

Koniec września to czas zbiorów owoców czarnego bzu. Warto więc wybrać się do lasu w ich poszukiwaniu. Przygotowywane z nich soki, dżemy, konfitury, syropy czy nalewki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo wartościowe. Dostarczą nam wielu cennych substancji odżywczych, wzmocnią odporność oraz wspomogą walkę z oznakami przeziębienia i grypy. Zobaczcie, co kryje się w owocach dzikiego bzu i jak przyrządzić z nich domowe przetwory.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© iStock.com

Owoce czarnego bzu obfitują w witaminy A, C oraz te z grupy B. Dostarczają także żelaza, potasu, wapnia i sodu. Ponadto zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, steroli, olejków eterycznych i kwasów organicznych. Czarny bez rośnie w lasach, przy drogach, łąkach i na nieużytkach. Zbierajmy owoce z krzaczków oddalonych od ulic. Jagody powinny być czarne, wówczas mamy pewność, że są dojrzałe. Zielone i czerwone są trujące. Nie powinniśmy jeść owoców czarnego bzu na surowo. Do spożycia nadają się wyłącznie gotowane lub suszone. Gałązki obcinamy nożykiem lub sekatorem i układamy w wiaderku. Owoce oddzielamy od łodyżek przy pomocy widelca.

/ 5Syrop z czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki:

  • 1 kg owoców,
  • 800 g cukru,
  • woda.

Przygotowanie: owoce opłucz i przebierz. Następnie przełóż je do dużego garnka, wlej trochę wody i dodaj cukier. Gotuj, aż się rozpadną i puszczą sok. Syrop należy przecedzić przez sitko lub gazę. Płyn przelej do czystych i wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy.

/ 5Konfitura z czarnego bzu i jabłek

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 300 g owoców czarnego bzu (bez łodyżek),
  • 3 duże jabłka,
  • 200 g cukru,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie: owoce czarnego bzu opłucz i osusz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki (poza sokiem z cytryny) umieść w garnku o grubym dnie i smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Wlej sok z cytryny, wymieszaj i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez ok. 10 minut.

/ 5Rozgrzewająca nalewka

Obraz
© iStock.com

Składniki:
700 g owoców czarnego bzu (bez łodyżek),
500 ml wody,
700 ml wódki,
200 ml spirytusu,
skórka otarta z połówki cytryny,
sok z cytryny,
1 szklanka wody.

Przygotowanie: owoce przebierz i opłucz. Do garnka wlej wodę, wsyp owoce, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Przecedź przez sito. Dodaj alkohol, sok z cytryny i skórkę. Wymieszaj, przelej do butelek, zakręć i odstaw na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przygotuj syrop cukrowy – zagotuj pół szklanki wody, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Ostudzony syrop cukrowy wlej do nalewki. Butelki zakręć i odstaw w ciemnym miejscu na co najmniej 3 miesiące.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje