WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Owoce czarnego bzu. Niezastąpione na pierwsze chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© iStock.com

Koniec września to czas zbiorów owoców czarnego bzu. Warto więc wybrać się do lasu w ich poszukiwaniu. Przygotowywane z nich soki, dżemy, konfitury, syropy czy nalewki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo wartościowe. Dostarczą nam wielu cennych substancji odżywczych, wzmocnią odporność oraz wspomogą walkę z oznakami przeziębienia i grypy. Zobaczcie, co kryje się w owocach dzikiego bzu i jak przyrządzić z nich domowe przetwory.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© iStock.com

Owoce czarnego bzu obfitują w witaminy A, C oraz te z grupy B. Dostarczają także żelaza, potasu, wapnia i sodu. Ponadto zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, steroli, olejków eterycznych i kwasów organicznych. Czarny bez rośnie w lasach, przy drogach, łąkach i na nieużytkach. Zbierajmy owoce z krzaczków oddalonych od ulic. Jagody powinny być czarne, wówczas mamy pewność, że są dojrzałe. Zielone i czerwone są trujące. Nie powinniśmy jeść owoców czarnego bzu na surowo. Do spożycia nadają się wyłącznie gotowane lub suszone. Gałązki obcinamy nożykiem lub sekatorem i układamy w wiaderku. Owoce oddzielamy od łodyżek przy pomocy widelca.

/ 5Syrop z czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki:

  • 1 kg owoców,
  • 800 g cukru,
  • woda.

Przygotowanie: owoce opłucz i przebierz. Następnie przełóż je do dużego garnka, wlej trochę wody i dodaj cukier. Gotuj, aż się rozpadną i puszczą sok. Syrop należy przecedzić przez sitko lub gazę. Płyn przelej do czystych i wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy.

/ 5Konfitura z czarnego bzu i jabłek

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 300 g owoców czarnego bzu (bez łodyżek),
  • 3 duże jabłka,
  • 200 g cukru,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie: owoce czarnego bzu opłucz i osusz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki (poza sokiem z cytryny) umieść w garnku o grubym dnie i smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Wlej sok z cytryny, wymieszaj i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez ok. 10 minut.

/ 5Rozgrzewająca nalewka

Obraz
© iStock.com

Składniki:
700 g owoców czarnego bzu (bez łodyżek),
500 ml wody,
700 ml wódki,
200 ml spirytusu,
skórka otarta z połówki cytryny,
sok z cytryny,
1 szklanka wody.

Przygotowanie: owoce przebierz i opłucz. Do garnka wlej wodę, wsyp owoce, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Przecedź przez sito. Dodaj alkohol, sok z cytryny i skórkę. Wymieszaj, przelej do butelek, zakręć i odstaw na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przygotuj syrop cukrowy – zagotuj pół szklanki wody, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Ostudzony syrop cukrowy wlej do nalewki. Butelki zakręć i odstaw w ciemnym miejscu na co najmniej 3 miesiące.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki