Z czym to się je?
Koniec września to czas zbiorów owoców czarnego bzu. Warto więc wybrać się do lasu w ich poszukiwaniu. Przygotowywane z nich soki, dżemy, konfitury, syropy czy nalewki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo wartościowe. Dostarczą nam wielu cennych substancji odżywczych, wzmocnią odporność oraz wspomogą walkę z oznakami przeziębienia i grypy. Zobaczcie, co kryje się w owocach dzikiego bzu i jak przyrządzić z nich domowe przetwory.
Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność
Źródło zdrowia
Owoce czarnego bzu obfitują w witaminy A, C oraz te z grupy B. Dostarczają także żelaza, potasu, wapnia i sodu. Ponadto zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, steroli, olejków eterycznych i kwasów organicznych. Czarny bez rośnie w lasach, przy drogach, łąkach i na nieużytkach. Zbierajmy owoce z krzaczków oddalonych od ulic. Jagody powinny być czarne, wówczas mamy pewność, że są dojrzałe. Zielone i czerwone są trujące. Nie powinniśmy jeść owoców czarnego bzu na surowo. Do spożycia nadają się wyłącznie gotowane lub suszone. Gałązki obcinamy nożykiem lub sekatorem i układamy w wiaderku. Owoce oddzielamy od łodyżek przy pomocy widelca.
Syrop z czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg owoców,
- 800 g cukru,
- woda.
Przygotowanie: owoce opłucz i przebierz. Następnie przełóż je do dużego garnka, wlej trochę wody i dodaj cukier. Gotuj, aż się rozpadną i puszczą sok. Syrop należy przecedzić przez sitko lub gazę. Płyn przelej do czystych i wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy.
Konfitura z czarnego bzu i jabłek
Składniki:
- 300 g owoców czarnego bzu (bez łodyżek),
- 3 duże jabłka,
- 200 g cukru,
- 1 cytryna.
Przygotowanie: owoce czarnego bzu opłucz i osusz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki (poza sokiem z cytryny) umieść w garnku o grubym dnie i smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Wlej sok z cytryny, wymieszaj i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez ok. 10 minut.
Rozgrzewająca nalewka
Składniki:
700 g owoców czarnego bzu (bez łodyżek),
500 ml wody,
700 ml wódki,
200 ml spirytusu,
skórka otarta z połówki cytryny,
sok z cytryny,
1 szklanka wody.
Przygotowanie: owoce przebierz i opłucz. Do garnka wlej wodę, wsyp owoce, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Przecedź przez sito. Dodaj alkohol, sok z cytryny i skórkę. Wymieszaj, przelej do butelek, zakręć i odstaw na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przygotuj syrop cukrowy – zagotuj pół szklanki wody, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Ostudzony syrop cukrowy wlej do nalewki. Butelki zakręć i odstaw w ciemnym miejscu na co najmniej 3 miesiące.