Jeżyna - zapomniany polski owoc
Niedoceniany skarb lasu
Wszyscy wiemy, jak wyglądają jeżyny. Pełno ich w lasach i na skrajach łąk. A jednak owoc ten nie jest specjalnie popularny na naszych stołach. Jest to tym dziwniejsze, że czarno-fioletowe kuzynki malin są bardzo smaczne - zarówno na surowo, jak i w przetworach. Mimo to mało kto decyduje się wchodzić między kolczaste krzewy i zbierać jeżyny. Warto to zmienić, gdyż te niewielkie owoce mają nam do zaoferowania fantastyczny smak i mnóstwo cennych składników odżywczych.
Wszyscy wiemy, jak wyglądają jeżyny. Pełno ich w lasach i na skrajach łąk. A jednak owoc ten nie jest specjalnie popularny na naszych stołach. Jest to tym dziwniejsze, że czarno-fioletowe kuzynki malin są bardzo smaczne - zarówno na surowo, jak i w przetworach. Mimo to mało kto decyduje się wchodzić między kolczaste krzewy i zbierać jeżyny. Warto to zmienić, gdyż te niewielkie owoce mają nam do zaoferowania fantastyczny smak i mnóstwo cennych składników odżywczych. Oto zalety płynące ze spożywania tych owoców i proste przepisy.