Owocowe i warzywne przetwory z wakacyjnych produktów
Dżem malinowy
Przetwory to doskonały sposób na zachowane smaku i aromatu lata. Do słoików warto przełożyć nie tylko przetworzone owoce, ale również warzywa. Oto kilka propozycji do domowej spiżarni.
Przetwory to doskonały sposób na zachowane smaku i aromatu lata. Do słoików warto przełożyć nie tylko przetworzone owoce, ale również warzywa. Oto kilka propozycji do domowej spiżarni.
Składniki: 1 kg malin, około 400 g cukru, sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Przygotowanie: maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na dłuższą chwilę, aby puściły sok. Dodać sok z cytryny, wymieszać i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 1,5-2h, co jakiś czas mieszając. Woda powinna odparować, a masa zgęstnieć. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować w garnku z gorącą wodą przez ok. 20 minut.