Pierogi z kapusta i grzybami
- Ciasto:
- kg maki pszennej
- sol
- pieprz
- 2 szklanki przegotowanej wody (ma byc ciepla nie goraca)
- 2 zoltka
- 3 lyzki oleju
- Farsz:
- kg kapusty kiszonej
- 1 litrowy sloik ugotowanych grzybow
- sol
- pieprz
- 2 cebule
Ciasto:
Z wyzej podanych skladnikow wyrabiamy ciasto pierogowe. Pozniej nalezy rozwalkowac na grubosc okolo 0,5 cm i szklanka wykraiwamy kola
Farsz:
Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na patelni z olejem. Kapuste kiszona (jezeli jest zbyt kwasna moczymy ja w wodzie i pozniej wyciskamy), mielimy przez maszynke razem z ugotowanymi grzybami. Kapuste, grzyby, cebule wrzucamy do miski i doprawiamy do smaku sola i pieprzem
Oto przygotowany farsz kladziemy na ciasto i zlepiamy ranty widelcem.
Do garnka wlewamy wode i gotujemy , kiedy bedzie sie gotowac wrzucamy pierogi (nie wszystkie tylko po trochu) , gdy zaczna wyplywac na gore tzn. ze pierogi sa juz gotowe. Po wyciagnieciu z goracej wody nalezy zamoczyc je w zimnej aby sie nie poprzyklejaly do siebie.
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze