Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek

Białkowa tartaletka z borówkami to deser, który z powodzeniem może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Wygląda jak coś z najlepszej cukierni, ale jej skład kryje w sobie to, co najlepsze dla organizmu. Połączenie mąki orkiszowej, jogurtu skyr i borówek daje efekt, który cieszy oko, podniebienie i ciało jednocześnie.
Białkowa tartaletka z borówkami to więcej niż deserBiałkowa tartaletka z borówkami to więcej niż deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek

Borówki są źródłem cennych antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawierają również witaminy z grupy B, C i K oraz minerały takie jak mangan i żelazo, wspólnie wspierające odporność oraz procesy regeneracyjne. Ich naturalna słodycz powoduje, że deser nie potrzebuje dodatkowego cukru.

Skyr nadaje kremową konsystencję i dostarcza solidną porcję białka, które pomaga zachować sytość i wspiera odbudowę mięśni. W połączeniu z mąką orkiszową bogatą w błonnik i minerały, tworzy idealną bazę dla lekkiego i zdrowego ciasta.

Olej kokosowy wprowadza delikatność i zdrowe tłuszcze nasycone w naturalnej postaci, a aromat waniliowy powoduje, że całość pachnie jak klasyczny deser, choć to danie zdecydowanie bliższe jest zdrowotnej przekąsce niż słodkiej pokusie.

Przepis na białkową tartaletkę z borówkami

To połączenie prostych składników daje do zrozumienia, że zdrowe jedzenie może smakować jak nagroda po dobrze rozpoczętym dniu. Jak zrobić tartaletki z owocami? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 2 łyżki mąki orkiszowej (20 g),
  • 2 łyżki jogurtu skyr (50 g),
  • 1/2 garści borówek amerykańskich (30 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g),
  • waniliowy aromat spożywczy.

Sposób przygotowania:

Białkowa tartaletka z borówkami przepis
Wyrób ciasto

Krok 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W miseczce umieść mąkę, olej, połowę słodzika i odrobinę wody (około 1-2 łyżki). Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrób dłońmi. W razie gdyby ciasto się nie kleiło, dodaj jeszcze odrobinę wody. 

Białkowa tartaletka z borówkami przepis
Foremkę wyklej ciastem i włóż do piekarnika

Krok 2. Zwartym i jednolitym ciastem wyklej dno foremki do tartaletki (o średnicy około 8 cm), wysmarowanej niewielką ilością oleju. Spód uformuj w taki sposób, aby na środku było delikatne wgłębienie. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut (w zależności od mocy piekarnika). Wyciągnij, gdy ciasto się zezłoci. W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki.

Białkowa tartaletka z borówkami przepis
Przygotuj masę jogurtową i umyj borówki

Krok 3. W miseczce umieść skyr, resztę słodzika i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj, zaś borówki umyj i osusz.

Białkowa tartaletka z borówkami przepis
Na spodzie rozłóż masę jogurtową i borówki

Krok 4. Na upieczonym spodzie równomiernie rozłóż przygotowaną masę jogurtową i borówki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty