Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Borówki są źródłem cennych antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawierają również witaminy z grupy B, C i K oraz minerały takie jak mangan i żelazo, wspólnie wspierające odporność oraz procesy regeneracyjne. Ich naturalna słodycz powoduje, że deser nie potrzebuje dodatkowego cukru.
Skyr nadaje kremową konsystencję i dostarcza solidną porcję białka, które pomaga zachować sytość i wspiera odbudowę mięśni. W połączeniu z mąką orkiszową bogatą w błonnik i minerały, tworzy idealną bazę dla lekkiego i zdrowego ciasta.
Olej kokosowy wprowadza delikatność i zdrowe tłuszcze nasycone w naturalnej postaci, a aromat waniliowy powoduje, że całość pachnie jak klasyczny deser, choć to danie zdecydowanie bliższe jest zdrowotnej przekąsce niż słodkiej pokusie.
Przepis na białkową tartaletkę z borówkami
To połączenie prostych składników daje do zrozumienia, że zdrowe jedzenie może smakować jak nagroda po dobrze rozpoczętym dniu. Jak zrobić tartaletki z owocami? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 2 łyżki mąki orkiszowej (20 g),
- 2 łyżki jogurtu skyr (50 g),
- 1/2 garści borówek amerykańskich (30 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
- 2 łyżki słodzika (20 g),
- waniliowy aromat spożywczy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W miseczce umieść mąkę, olej, połowę słodzika i odrobinę wody (około 1-2 łyżki). Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrób dłońmi. W razie gdyby ciasto się nie kleiło, dodaj jeszcze odrobinę wody.
Krok 2. Zwartym i jednolitym ciastem wyklej dno foremki do tartaletki (o średnicy około 8 cm), wysmarowanej niewielką ilością oleju. Spód uformuj w taki sposób, aby na środku było delikatne wgłębienie. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut (w zależności od mocy piekarnika). Wyciągnij, gdy ciasto się zezłoci. W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3. W miseczce umieść skyr, resztę słodzika i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj, zaś borówki umyj i osusz.
Krok 4. Na upieczonym spodzie równomiernie rozłóż przygotowaną masę jogurtową i borówki.