Duszona golonka
- 1 kg golonki (tylne z kością)
- sól
- pieprz
- majeranek
- czosnek granulowany
- cebula granulowana
- olej słonecznikowy
- liście laurowe
- ziele angielskie
Golonko umyć i osuszyć (w razie potrzeby opalić nad ogniem lub oskrobać). Obsypać solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem i cebulą. Włożyć do lodówki na około 1 ? godziny. Następnie zrumienić na oleju. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości (około 2 godziny). Od czasu do czasu obracając golonko i dolewając wody.
Duszone golonko podawać na ciepło z pieczonymi ziemniaczkami lub z chlebkiem i musztardą.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Przepis dodał użytkownik martak29
Podziel się opinią
Komentarze