Migdały

Bakalie to zdrowa przekąska, po którą powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej. Jednym z jej elementów składowych są migdały. Orzechy mają delikatny smak i cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale uzupełnienie owsianki czy deserów.

Migdały to owoce pestkowe pochodzące z Azji. Współcześnie uprawia się je głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Ameryce Północnej.

Orzechy migdałowca nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Przed użyciem należy obrać z nich skórkę. Mogą być używane w całości, bądź pokruszone. Najlepiej używać je na surowo, ponieważ po obróbce termicznej zachowują swój smak i kaloryczność, ale tracą witaminy.

Garść migdałów idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie śniadaniowej owsianki czy jaglanki. Sprawdzą się także jako wartościowa przekąska w środku dnia. Na pewno zaspokoją głód na długo. Migdały tak jak inne orzechy znajdują zastosowanie głównie w cukiernictwie. Można wykorzystać zarówno całe orzechy, jak i płatki migdałowe. Pisząc o migdałach, nie można zapominać o wyrobie marcepanu, którego są głównym składnikiem.

W Hiszpanii z migdałów gotuje się gęstą i pożywną zupę. W Wenecji z kolei można skosztować horchaty, czyli napoju na bazie migdałów ziemnych i cynamonu. Włosi wykorzystują także migdały do produkcji napoju alkoholowego amaretto.

Migdały zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Na uwagę zasługuje również duża ilość kwasów omega-6 (10,5 g na 100 g). Są źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego do prawidłowego rozwoju dzieci.

Migdały są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. Są także bardzo cennym źródłem magnezu, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego, a także witaminy E, którą nie bez powodu nazywa się “witaminą młodości”.

Po migdały powinny także sięgać osoby podejmujące intensywny wysiłek psychiczny i fizyczny. Dostarczają bowiem dużo energii, a przy tym są źródłem magnezu, który pomaga radzić sobie ze stresem i niweluje oznaki zmęczenia.

Podobne właściwości ma olejek ze słodkich migdałów, który dostarcza skórze tych samych składników, co surowe orzechy.

Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deser
WIDEO

Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deser

Daria Rudny-Dul Daria Rudny-Dul
Marzena Pęcak Marzena Pęcak
Olej migdałowy – z czym to jeść?

Olej migdałowy – z czym to jeść?

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Zupa krem z kurczaka z migdałami

Zupa krem z kurczaka z migdałami

Happy surowa, ale piękna Helena

Happy surowa, ale piękna Helena

Kurczak w śmietanie z migdałami

Kurczak w śmietanie z migdałami

Pasztet warzywny z migdałami

Pasztet warzywny z migdałami