Naleśniki z serkiem ricotta i cukinią
Naleśniki można jeść na tysiące sposobów – na słono, na słodko, z mięsem, warzywami, owocami, serem... Zwijane, składane w zgrabne kopertki, zapiekane, zalewane sosem. Każdy, nawet największy niejadek, znajdzie coś dla siebie.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ubijamy ciasto na naleśniki razem z zieleniną. Odstawiamy na pół godziny, żeby wypoczęło.
- Smażymy dość cienkie naleśniki.
- Na osobnej patelni podsmażamy na maśle cukinię przez kilka minut. Dodajemy migdały i serek. Doprawiamy.
- Na każdy naleśnik nakładamy nieco nadzienia i zamykamy w trójkąty. Układamy je w nasmarowanym naczyniu do zapiekania. Na końcu wszystko zalewamy śmietanką i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku i podajemy gorące.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl