Kurczak w śmietanie z migdałami
Soczysty i miękki kurczak w sosie śmietanowym. Kropką nad i są podprażone na patelni płatki migdałowe. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem lub makaronem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 gram piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- masło
- olej
- 1 duża cebula posiekana na drobno
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 4 łyżki whiskey lub koniaku
- 275 ml słodkiej śmietany kremówki
- 4 łyżki lekko przyrumienionych płatków migdałowych
Przepis
- Piersi z kurczaka pociąć ukośnie na kawałki o grubości ok 0,5 cm i posypać obficie solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej i masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulkę i smażyć kilka minut często mieszając, następnie dodać czosnek i smażyć dalej przez 2-3 minuty (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo wtedy potrawa nabierze gorzkiego smaku...).
- Dodać kawałki kurczaka. Smażyć kilka minut i dodać whiskey. Smażyć na silnym ogniu do odparowania sosu.
- Zalać śmietaną i dalej dusić do czasu zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyłożyć na talerze i posypać z wierzchu prażonymi migdałami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl