Kurczak w śmietanie z migdałami

Soczysty i miękki kurczak w sosie śmietanowym. Kropką nad i są podprażone na patelni płatki migdałowe. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem lub makaronem.

Kurczak w śmietanie z migdałamiKurczak w śmietanie z migdałami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 gram piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • masło
  • olej
  • 1 duża cebula posiekana na drobno
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 4 łyżki whiskey lub koniaku
  • 275 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 4 łyżki lekko przyrumienionych płatków migdałowych

Przepis

  • Piersi z kurczaka pociąć ukośnie na kawałki o grubości ok 0,5 cm i posypać obficie solą i pieprzem.
  • Rozgrzać olej i masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulkę i smażyć kilka minut często mieszając, następnie dodać czosnek i smażyć dalej przez 2-3 minuty (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo wtedy potrawa nabierze gorzkiego smaku...).
  • Dodać kawałki kurczaka. Smażyć kilka minut i dodać whiskey. Smażyć na silnym ogniu do odparowania sosu.
  • Zalać śmietaną i dalej dusić do czasu zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wyłożyć na talerze i posypać z wierzchu prażonymi migdałami.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw