WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Mazurek wielkanocny z domową masą kajmakową. Pycha!

Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, Wierzch możemy udekorować masą kajmakową i bakaliami. Tego ciasta zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do przygotowania mazurka może się włączyć cała rodzina.

Mazurek wielkanocny z domową masą kajmakową. Pycha!Mazurek wielkanocny z domową masą kajmakową. Pycha!
oprac. Katarzyna Gileta

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko.

Na masę kajmakową:

  • 1 szkl. słodkiej śmietanki,
  • 10 łyżek cukru,
  • 6 dag masła,
  • esencja waniliowa.

Dodatkowo:

  • marmolada,
  • polewa czekoladowa,
  • migdały, płatki migdałowe, orzechy do dekoracji.

Przepis

  • Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki ok. 45 minut.
  • Ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa jednakowe placki o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również posmarować delikatnie marmoladą.
  • Śmietankę gotujemy z cukrem, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy do niej rozpuszczone masło, esencję i ucieramy.
  • Wylewamy cala masę na mazurek, ważne jest, by była jeszcze trochę ciepła, wówczas łatwo udekorować ciasto.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki