Mazurek wielkanocny z domową masą kajmakową. Pycha!
Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, Wierzch możemy udekorować masą kajmakową i bakaliami. Tego ciasta zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do przygotowania mazurka może się włączyć cała rodzina.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wielkanoc
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki
 - 200 g schłodzonego masła
 - 100 g cukru pudru
 - 1 jajko.
 
Na masę kajmakową:
- 1 szkl. słodkiej śmietanki,
 - 10 łyżek cukru,
 - 6 dag masła,
 - esencja waniliowa.
 
Dodatkowo:
- marmolada,
 - polewa czekoladowa,
 - migdały, płatki migdałowe, orzechy do dekoracji.
 
Przepis
- Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki ok. 45 minut.
 - Ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa jednakowe placki o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
 - Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również posmarować delikatnie marmoladą.
 - Śmietankę gotujemy z cukrem, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy do niej rozpuszczone masło, esencję i ucieramy.
 - Wylewamy cala masę na mazurek, ważne jest, by była jeszcze trochę ciepła, wówczas łatwo udekorować ciasto.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl