Mazurek wielkanocny z domową masą kajmakową. Pycha!
Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, Wierzch możemy udekorować masą kajmakową i bakaliami. Tego ciasta zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do przygotowania mazurka może się włączyć cała rodzina.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko.
Na masę kajmakową:
- 1 szkl. słodkiej śmietanki,
- 10 łyżek cukru,
- 6 dag masła,
- esencja waniliowa.
Dodatkowo:
- marmolada,
- polewa czekoladowa,
- migdały, płatki migdałowe, orzechy do dekoracji.
Przepis
- Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki ok. 45 minut.
- Ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa jednakowe placki o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również posmarować delikatnie marmoladą.
- Śmietankę gotujemy z cukrem, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy do niej rozpuszczone masło, esencję i ucieramy.
- Wylewamy cala masę na mazurek, ważne jest, by była jeszcze trochę ciepła, wówczas łatwo udekorować ciasto.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl