Słodki chlebek z migdałami i słonecznikiem
Mamy dla was przepis na słodki chlebek drożdżowy wyrastający na zimno w nocy. Doskonale smakuje z zimnym masłem, ale także i bez niczego. Chlebek można podawać jako słodkie śniadanie lub deser. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Słonecznik i rozdrobnione migdały podprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok, by przestygły.
- Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier i wystudzony słonecznik z migdałami. Delikatnie wymieszać.
- Mleko lekko podgrzać, masło stopić. Jajka roztrzepać.
- Mleko, masło i jajka wlać do suchych składników i wyrobić na gładką i elastyczną masę, która nie będzie się lepiła do rąk.
- Ciasto w naczyniu owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed pieczeniem wyjąć ciasto na 1-2 godziny. Powinno ogrzać się do temperatury zbliżonej do pokojowej.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić ciasto.
- Piec około 45-50 minut. Ciasto powinno podrosnąć i ładnie zrumienić się.
- Po upieczeniu pozostawić w formie przez około 10-15 minut, a następnie z niej wyjąć.
- Przed pieczeniem można chlebek obsypać kruszonką, ale nie jest to konieczne.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl