Słodki chlebek z migdałami i słonecznikiem

Mamy dla was przepis na słodki chlebek drożdżowy wyrastający na zimno w nocy. Doskonale smakuje z zimnym masłem, ale także i bez niczego. Chlebek można podawać jako słodkie śniadanie lub deser. Przepis z bloga "Daylicooking".

Słodki chlebek z migdałami i słonecznikiemSłodki chlebek z migdałami i słonecznikiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 450 g mąki typ 450
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/3 posiekanych migdałów – ja użyłam pokruszonych płatków migdałowych
  • 4 g suchych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

Przepis

  • Słonecznik i rozdrobnione migdały podprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok, by przestygły.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier i wystudzony słonecznik z migdałami. Delikatnie wymieszać.
  • Mleko lekko podgrzać, masło stopić. Jajka roztrzepać.
  • Mleko, masło i jajka wlać do suchych składników i wyrobić na gładką i elastyczną masę, która nie będzie się lepiła do rąk.
  • Ciasto w naczyniu owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed pieczeniem wyjąć ciasto na 1-2 godziny. Powinno ogrzać się do temperatury zbliżonej do pokojowej.
  • Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić ciasto.
  • Piec około 45-50 minut. Ciasto powinno podrosnąć i ładnie zrumienić się.
  • Po upieczeniu pozostawić w formie przez około 10-15 minut, a następnie z niej wyjąć.
  • Przed pieczeniem można chlebek obsypać kruszonką, ale nie jest to konieczne.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany