Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Dzięki przyprawom korzennym są niezwykle aromatyczne, a dodatek cukinii sprawia, że babeczki są w środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkamiMuffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami
Natalia Kudela

Składniki

  • 300 g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 170 g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną)
  • 50 g płatków migdałowych

Przepis

  • Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać.
  • Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja