Maczek - ciasto kokosowo-czekoladowe. Skusi każdego łasucha

Wyjątkowe ciacho, które doskonale sprawdzi się na Święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty. Cytrynowy krem, dużo czekolady i blaty z makiem, migdałami i wiórkami kokosowymi. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Maczek - ciasto kokosowo-czekoladowe. Skusi każdego łasuchaMaczek - ciasto kokosowo-czekoladowe. Skusi każdego łasucha
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 130 g cukru
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 120 g suchego maku (nie mielonego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • parę kropli aromatu migdałowego

Do nasączenia:

  • 170 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 450 ml mleka
  • 125 ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
  • 120 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru pudru

Wierzch:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.
  • 230 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • wiórki kokosowe do posypania

Przepis

  • Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do piany z jajek dodać posiekane migdały, zmielone migdały, mak, wiórki kokosowe i parę kropli aromatu migdałowego, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Krem: do rondelka wlać połowę mleka, dodać cukier kryształ, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać sok z cytryny, dwa budynie w proszku, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki, nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki.
  • Ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
  • Na ciasto wyłożyć około 2/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, patrz FILM (ja odwróciłam ciasto, czyli przypieczoną skórkę z wierzchu położyłam na kremie, aby ciasto było bardziej równe, ale nie musimy tego robić). Ciasto nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Polewa: śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
  • Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa.
  • Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce