Maczek - ciasto kokosowo-czekoladowe. Skusi każdego łasucha

Wyjątkowe ciacho, które doskonale sprawdzi się na Święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty. Cytrynowy krem, dużo czekolady i blaty z makiem, migdałami i wiórkami kokosowymi. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Maczek - ciasto kokosowo-czekoladowe. Skusi każdego łasuchaMaczek - ciasto kokosowo-czekoladowe. Skusi każdego łasucha
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 130 g cukru
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 120 g suchego maku (nie mielonego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • parę kropli aromatu migdałowego

Do nasączenia:

  • 170 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 450 ml mleka
  • 125 ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
  • 120 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru pudru

Wierzch:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.
  • 230 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • wiórki kokosowe do posypania

Przepis

  • Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do piany z jajek dodać posiekane migdały, zmielone migdały, mak, wiórki kokosowe i parę kropli aromatu migdałowego, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Krem: do rondelka wlać połowę mleka, dodać cukier kryształ, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać sok z cytryny, dwa budynie w proszku, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki, nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki.
  • Ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
  • Na ciasto wyłożyć około 2/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, patrz FILM (ja odwróciłam ciasto, czyli przypieczoną skórkę z wierzchu położyłam na kremie, aby ciasto było bardziej równe, ale nie musimy tego robić). Ciasto nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Polewa: śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
  • Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa.
  • Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki