Zupa krem z kurczaka z migdałami

Luksusowa zupa drobiowa, która nadaje się także jako danie główne. Jeśli się obawiasz, że mielone migdały podczas smażenia przypalisz, podlej po chwili zawartość patelni odrobiną bulionu i mieszankę duś do miękkości. Tak samo zamiast mielonych migdałów można smażyć płatki i mieszankę przed miksowaniem chwilę podgotować.

Krem z kurczakaKrem z kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 80 g masła
  • 1 mały por, umyty i drobno pokrojony
  • 1 cm kawałek imbiru, startego
  • 100 g obranych migdałów, bardzo drobno zmielonych
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 selery naciowe, obrane i posiekane
  • 100 g mrożonego groszku
  • 150 g piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 750-1000 ml bulionu z kurczaka lub wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki płatków migdałowych, prażonych
  • pietruszka lub natka selera do dekoracji

Przepis

  • Na głębokiej patelni lub w woku rozpuścić masło, dodać por i imbir. Zmniejszyć płomień, dodać zmielone migdały, marchew, seler, groszek, kurczaka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażyć na wolnym ogniu, stale mieszając, dopóki kurczak się nie upiecze.
  • Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do wystudzenia i mieszankę przełożyć do miksera. Miksować ok. 2 minuty (na gładką masę), stopniowo dolewając bulion lub wodę.
  • Krem przelać do czystej patelni lub garnka i, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę. Gotować 2 minuty i zdjąć z ognia.
  • Serwować z prażonymi migdałami i gałązką zielonej pietruszki lub selera.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce