Happy surowa, ale piękna Helena

Helena Rubinstein, kreatorka i właścicielka ekskluzywnej marki kosmetycznej, dobrze wiedziała, że uroda zaczyna się od jelit, zatem i wizyta w jej salonach kosmetycznych zaczynała się od podania sałatki piękności, która regularnie spożywana miała zapewnić klientkom olśniewający wygląd skóry, włosów i paznokci. Sałatka składała się z namoczonych płatków owsianych, soku z cytryny, miodu, mleka, pestek słonecznika, nasion dyni oraz owoców sezonowych. W czasach pani Heleny nie było problemów z glutenem, dziś można płatki owsiane zastąpić płatkami jaglanymi lub gryczanymi, a mleko krowie sojowym, migdałowym, owsianym bądź kokosowym albo obyć się bez niego i pozyskać wapń, dodając tahini. W mojej wersji tak właśnie robię, dodaję też zmielone siemię lniane i jagody goji, jeśli je akurat mam pod ręką. Ta owsianka na surowo to rewelacja – wspaniale czyści przewód pokarmowy z zalegających resztek pokarmów i stanowi dla organizmu prawdziwą bombę witaminową. Są w niej witamina C, komplet witamin z grupy B oraz mnóstwo minerałów, wapń i błonnik. Do tego czynne enzymy z surowych owoców. Polecam, zwłaszcza gdy na dworze robi się cieplej.

Happy surowa, ale piękna HelenaHappy surowa, ale piękna Helena
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • płatki owsiane
  • migdały, orzechy
  • miód
  • sok z cytryny
  • tahini
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • banan lub jabłko
  • siemię lniane
  • suszone owoce

Przepis

4 łyżki wybranych płatków (owsiane, jaglane lub gryczane) namocz na noc lub pół godziny przed jedzeniem w 8 łyżkach wody z kilkoma migdałami bądź orzechami. Rano dodaj łyżkę soku z cytryny, łyżkę miodu i łyżkę tahini. Wymieszaj. Wkrój pół banana i pół jabłka albo użyj innych owoców sezonowych. Dodaj ziarna słonecznika i pestki dyni. Wymieszaj. Posyp łyżeczką zmielonego siemienia lnianego. Możesz dodać rodzynki, owoce goji, suszone żurawiny, daktyle, figi, wszystko, na co tylko masz ochotę – to w końcu twoje śniadanie.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw