Zupa krem

Zupa krem to danie, które możemy jeść na co dzień, a także serwować w czasie eleganckich przyjęć. Jest proste, zdrowe, sycące i bardzo smaczne.

Zupa krem to potrawa, która w ostatnim czasie zyskała dużą popularność. Lubimy przyrządzać gęste zupy, które następnie podajemy z chrupiącymi dodatkami. Nie możemy się dziwić takiej tendencji, ponieważ takie kremy są pożywne, gęste, sycące, a także bardzo zdrowe. Świetnie rozgrzeją nas w czasie jesiennych i zimowych wieczorów, a także sprawdzą się u osób, które są na diecie odchudzającej. Dodatkowo można wykonać je z wielu warzyw, dzięki czemu różnorodność takich zup jest naprawdę imponująca. Co więcej, ich wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie klasycznej zupy.

Zupę krem lubimy także za jej uniwersalność. Możemy przyrządzać ją na co dzień, ale także zaserwować w czasie uroczystego przyjęcia. Zupy kremy wyglądają najczęściej bardzo elegancko, a ich smak zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Zupa krem – pomysłyZupę krem możemy zrobić z bardzo wielu produktów. Przede wszystkim są to warzywa. Prawdziwą klasyką jest krem ze świeżych pomidorów. Z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz chrupiących grzanek z pewnością zadowoli nasze podniebienia.

W okresie jesiennym bardzo dużą popularnością cieszy się krem z dyni. Może być lekko słodkawy, ale także bardzo aromatyczny, przełamany smakiem imbiru i innych korzennych dodatków. Latem świetnie sprawdzą się gęste zupy przygotowane z warzyw sezonowych. Mogą to być np. szparagi z dodatkiem parmezanu lub krem zrobiony ze świeżego groszku. Wykorzystajmy także grzyby: borowiki, kurki czy prawdziwki.

Zupę krem możemy przygotować również z brokułów, marchewki, ziemniaków, cebuli czy szpinaku – wybór jest naprawdę duży.

Zupa krem – dodatkiZupę krem podaje się najczęściej z chrupiącymi grzankami, chociaż nie jest to regułą. Naszą gęstą potrawę możemy zaserwować również z groszkiem ptysiowym czy orzechami, nasionami oraz pestkami. Niektóre kremy będą świetnie komponowały się z warzywnymi chipsami lub chrupiącym bekonem.Wygląd naszej potrawy możemy urozmaicić poprzez dodanie zielonego akcentu – np. świeżej pietruszki lub bazylii.

7 pomysłów na zupę krem
GALERIA

7 pomysłów na zupę krem

Pstrąg podbija polskie stoły. Konkurencja dla łososia
GALERIA

Pstrąg podbija polskie stoły. Konkurencja dla łososia

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Por w roli głównej. Smakowite inspiracje
GALERIA

Por w roli głównej. Smakowite inspiracje

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Marchewka w roli głównej. 5 sposobów na pyszne dania
GALERIA

Marchewka w roli głównej. 5 sposobów na pyszne dania

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Vichyssoise – francuska zupa krem

Vichyssoise – francuska zupa krem

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Pomidorowo-paprykowa zupa krem

Pomidorowo-paprykowa zupa krem

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Monika Honory: Nareszcie się sobie podobam

Monika Honory: Nareszcie się sobie podobam

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Z czym podawać zupy krem
GALERIA

Z czym podawać zupy krem

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Odmładzająca zupa krem z jarzyn

Odmładzająca zupa krem z jarzyn

Jesienne menu z dynią w roli głównej

Jesienne menu z dynią w roli głównej

Zupa krem z kiszonych ogórków

Zupa krem z kiszonych ogórków

Bób niejedno ma imię

Bób niejedno ma imię