Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsem

Makaronowe muszle zapiekane z serem i mielonym mięsem to przepyszna propozycja na obiad lub kolację. Przepis jest prosty i pyszny. Poleca go Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsemMakaronowe muszle z mozzarellą i mięsem
Alina Jasińska

Składniki

  • 300 g dużych ugotowanych muszli
  • 200 g małych pomidorków
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 40 g ricotty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia
  • opcjonalnie tarty parmezan

Przepis

  • Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać marchewkę chwilę podusić. Następnie dodać mięso, wymieszać.
  • Wlać wino, dodać koncentrat i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidorki przekroić na połówki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i bazylią. Włożyć do rondelka i chwilę podusić.
  • Mozzarellę pokroić w kostkę. Rondelek z pomidorkami zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać.
  • Na dnie naczynia rozłożyć trochę mięsnego sosu. Do muszli nakładać pomidorki z serkiem i układać obok siebie.
  • Po wierzchu polać mięsnym sosem, posypać ricottą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
  • Przed podaniem polać oliwą, posypać pieprzem. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji