Trwa ładowanie...
d1jgapg
d1jgapg

Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsem

Przepis

Makaronowe muszle zapiekane z serem i mielonym mięsem to przepyszna propozycja na obiad lub kolację. Przepis jest prosty i pyszny. Poleca go Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsem
Gotuj ze mną
Składniki
  • 300 g dużych ugotowanych muszli
  • 200 g małych pomidorków
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 40 g ricotty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia
  • opcjonalnie tarty parmezan
Przepis
  • Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać marchewkę chwilę podusić. Następnie dodać mięso, wymieszać.
  • Wlać wino, dodać koncentrat i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidorki przekroić na połówki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i bazylią. Włożyć do rondelka i chwilę podusić.
  • Mozzarellę pokroić w kostkę. Rondelek z pomidorkami zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać.
  • Na dnie naczynia rozłożyć trochę mięsnego sosu. Do muszli nakładać pomidorki z serkiem i układać obok siebie.
  • Po wierzchu polać mięsnym sosem, posypać ricottą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
  • Przed podaniem polać oliwą, posypać pieprzem. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
Więcej tematów
d1jgapg