Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsem
Makaronowe muszle zapiekane z serem i mielonym mięsem to przepyszna propozycja na obiad lub kolację. Przepis jest prosty i pyszny. Poleca go Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 300 g dużych ugotowanych muszli
- 200 g małych pomidorków
- 200 g przecieru pomidorowego
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki białego wina
- 40 g ricotty
- 1 mała marchewka
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia
- opcjonalnie tarty parmezan
- Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać marchewkę chwilę podusić. Następnie dodać mięso, wymieszać.
- Wlać wino, dodać koncentrat i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
- Pomidorki przekroić na połówki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i bazylią. Włożyć do rondelka i chwilę podusić.
- Mozzarellę pokroić w kostkę. Rondelek z pomidorkami zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać.
- Na dnie naczynia rozłożyć trochę mięsnego sosu. Do muszli nakładać pomidorki z serkiem i układać obok siebie.
- Po wierzchu polać mięsnym sosem, posypać ricottą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
- Przed podaniem polać oliwą, posypać pieprzem. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze